2014

A continuació disposau del resum de les comunicacions realitzades en el marc de les X Jornades els dies 6 i 7 de març de 2014.

Resums de les comunicacions X Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural

Les comunicacions i ponències foren les següents:

Martí Carbonell Salom i Miquel À. Marquès Sintes (Centre d’Estudis Locals d’Alaior). “Els menorquins d’Alger, petjades d’un passat menorquí al nord d’Àfrica”.

Enric Taltavull Femenias (arquitecte, membre d’ICOMOS). “El paisaje cultural de los yacimientos arqueológicos de Menorca”.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior. “Deu anys treballant en la difusió del patrimoni cultural a Menorca”.

Joan-Enric Vilardell i Santacana (arquitecte). “Patrimoni arquitectònic de Menorca. Repàs crític i propòsit d’esmena”.

Ángela Rojas Ávalos (arquitecta, membre d’ICOMOS). “Menorca talayótica: un paisaje arqueológico de valor universal excepcional”.

Isabel Espiau Espiau (arquitecta, Associació Amics de l’Illa de l’Hospital). “Mantenimiento y difusión del patrimonio cultural a través de iniciativas ciudadanas”.    

Joan Pons Alzina. “La construcció de la cisterna comunal des Mercadal: aspectes polítics, econòmics i tècnics”.

Jesús Cardona Pons i Ferran Vizoso Rodríguez (arquitectes). “Arquitectura de la pluja de Menorca” (beca de l’Institut Menorquí d’Estudis i del Col•legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears). 

Victòria Almuni (Centre d’Estudis Seniencs). “El triangle dels oficis. Projecte al voltant del patrimoni etnològic i la dinamització socioeconòmica i cultural”.

Colla gegantera d’Alaior. “Importància dels gegants d’Alaior en el món de la cultura popular”.

Colla gegantera d’Alaior. “Breu història dels gegants d’Alaior. Seixanta anys fent festa per als més petits”.

Santi Riba Duran (cap de colla dels gegants de Sant Joan Despí). “La tradició i el món dels gegants”.

Martí Carbonell Salom i Borja Corral García (Amics del Museu de Menorca). “Les excavacions arqueològiques al pati davanter del cercle 7 de Torre d’en Galmés”.

Montserrat Vivó Sastre i Elena Sintes Olives (arqueòlogues). “La necròpolis islàmica de So na Caçana, una troballa fruit de l’arqueologia preventiva”.         

Montserrat Anglada Fontestad, Antoni Ferrer i Lluís Plantalamor (Museu de Menorca). “La conservació i restauració de la col•lecció Humbert Ferrer”.

Antoni Ferrer Rotger (arqueòleg), Montserrat Anglada Fontestad (arqueòloga i restauradora) i Thaïs Fadrique Rubio (arqueòloga especialista en antropologia física). “Resultats de la intervenció arqueològica a l’església de Santa Maria de Maó”.

Sílvia Villalonga García (Museu de Menorca). “El monument funerari de Son Olivaret Vell, Ciutadella”.

Bartomeu Vallori Márquez (Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona, ERAAUB). “Urbanisme i arquitectura pública a la ciutat romana de Pollentia (Alcúdia, Mallorca). Segles II aC- III dC”.

Sandra Barber Fullana i Pau Salort Salort (Associació Aladern i Arxiu d’Imatge i So del CIM). “Memòria de la terra. Recerca sobre l’arròs i la sal a Menorca”.

Programa i horaris de les jornades

Nota informativa de les X jornades de patrimoni

Torre d'en Galmés 1910

El cartell de les X Jornades