HISTÒRIES DE L’AVI MIQUEL

Portada del llibre “Històries de l’avi Miquel Fuguet Mercadal

El passat Dia del Llibre, vam tenir el gust de donar a conèixer el llibre “Històries de l’avi Miquel. Vivències de Miquel Fuguet Mercadal”, obra de Margarita Huguet Fuguet.

Editat per la família Huguet Fuguet i el Centre d’Estudis Locals d’Alaior, l’autora busseja per la memòria del seu avi, el conegut pagès d’Alaior Miquel Fuguet Mercadal, en Miquel de Son Fabiol.

En Miquel té bona memòria. I, sobretot, ganes de viure i de contar les coses que ha fet en aquesta vida. Per açò, i perquè som amics, estic satisfet que la seva néta, Marga Huguet Fuguet, es decidís d’entrevistar-lo i fes una feinada a l’hora de posar a sobre paper tot allò que el seu avi li va contar.

Esper que aquest llibre sigui una alegria per a la família, i també per a totes aquelles persones que vulguin conèixer una part de la vida d’una persona senzilla i treballadora.

En aquest llibre es fa un repàs a la vida d’en Miquel, la seva família, el servei militar i el temps dela GuerraCivil, així com fets de la postguerra. Coneixerem i recordarem les feines artesanes, les festes i els costums socials demprimer, els inicis dela Cooperativade Sant Llorenç, les primeres reunions per crear COINGA, l’obertura de l’escola rural de Torralba i altres fets que en Miquel i na Margarita han viscut junts. A la segona part ens dóna a conèixer quines eren les feines del camp i de com en Miquel les va du a terme al lloc de Son Fabiol.

En Miquel és una persona activa. Sempre ha aportat la seva feina i saber a la societat alaiorenca. Ha passat per diferents entitats socials, religioses, culturals i educatives del poble. I sempre fent allò que sap fer, feina, molta feina.

I ara és l’hora que els altres, la seva família i els seus amics, li dediquem aquest llibre perquè les noves generacions coneguin un món passat, però del qual nosaltres en som els hereus. Hem de saber d’on venim per entendre com vivim avui en dia. I només ho poden entendre si escoltam la memòria de les nostres persones grans. Aquestes paraules volen ser un elogi a la seva memòria i a la seva feina feta, moltes vegades anònima i poc valorada.

Per tot açò i molt més, enhorabona a Marga Huguet Fuguet per la seva dedicació i a en Miquel i na Margarita per brindar-nos una amistat que sempre tindrem en el nostre record.

Miquel À. Marquès Sintes

Centre d’Estudis Locals d’Alaior