De pedra

“De pedra” és una exposició realitzada al llarg de l’estiu de 2003 al Centre de Cultura de Sant Diego, coordinada per Llúcia Pons, Pau Salort i Almudena Mercadal. L’objectiu era conèixer millor el món de la pedra, des de la composició química, passant per les utilitats que ha tingut al llarg del temps i les que es preveu per al futur, fins a la seva funció més bella. D’aquesta manera, serem capaços d’entendre millor de què disposam i poder actuar en conseqüència per tal de preservar-ho i deixar-ho en herència tal i com ho hem rebut.

Per això, i com no podia ser d’altra manera, el visitant hi trobà moltes pedres: algunes que tracten sobre geologia, altres sobres les pedreres i els oficis relacionats, o també les formes que tradicionalment s’ha donat a la pedra tallada i que conformen les parets i teulades de moltes de les nostres cases.

Tampoc no hi podia faltar l’exposició d’un tros de paret seca representativa dels centenars de quilòmetres aixecats arreu de Menorca, de la mateixa manera que algunes mostres de les construccions realitzades en marès al camp i als pobles de l’illa.

La pedra ha estat utilitzada constantment com un mitjà d’expressió artística, com demostren algunes escultures cedides a l’exposició. També en l’arquitectura, que combina estètica i funcionalitat. El muntatge d’un arc de mig punt a sobre de l’altar, l’oportunitat que tenien els visitants de muntar-ne un per ells mateixos, o la possibilitat de contemplar a través d’imatges una volta d’aresta, són uns exemples d’aquest tipus d’arquitectura.

Finalment, es disposava d’un audiovisual realitzat per l’equip tècnic del Centre d’Estudis Locals, en el qual es feia un repàs dels continguts de l’exposició de manera poètica.

L’exposició anava acompanyada d’una publicació realitzada l’any anterior. Constava de catorze articles escrits a propòsit per investigadors especialistes en matèries tan diverses com la història, la història de l’art, l’arquitectura, la biologia, la geologia, l’escultura i l’artesania. Els articles es caracteritzen pel seu caràcter inèdit, amb aportacions rigorosament científiques, que van aportar quelcom nou a la bibliografia menorquina.