Visites guiades

L’any 2007 el Centre d’Estudis Locals va posar en marxa un servei de visites guiades pels indrets més significatius del nucli històric d’Alaior, amb la col·laboració de la gerència de l’àrea de turisme de l’Ajuntament. Les visites es realitzaven normalment dos dies a la setmana amb grups de 10 a 20 persones. A més, es disposava d’un mp4 com a complement de la visita guiada o per a les visites per compte propi.

El primer lloc que es visitava era l’església de Santa Eulàlia, on es donava una visió territorial, històrica i actual d’Alaior. Després, es passejava pel nucli històric, explicant els llocs d’interès fins arribar al claustre de Sant Diego, on acabava la visita. Al final s’oferia un tast de productes locals.

Explicació de la xarxa de refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil.

En les diferents edicions s’han anat introduint canvis a partir de l’experiència acumulada i dels recursos disponibles a fi de millorar el servei i atreure més visitants. Alguna de les nostres propostes van ser augmentar el temps del servei, la introducció de voluntaris o provar d’organitzar un servei de recollida setmanal als hotels de la zona de Son Bou. També es va estudiar, documentar i elaborar el vestit de John Armstrong, fet per la modista Niní Caules, que suposava un element integrador de la visita per al temps de la dominació anglesa.

El guia vestit de John Armstrong

Aquest iniciativa és una aposta del Centre d’Estudis Locals per un turisme de més qualitat a partir d’oferir un producte turístic més enllà del sol i platja basat en els recursos culturals i naturals. L’interior de Menorca té molt a oferir davant l’esgotament turístic de la costa. En aquest sentit, els nuclis històrics urbans poden jugar un paper destacat, de manera que suposi també una revitalització social i econòmica.