Aquí trobareu tres arxius en PDF, corresponen als articles publicats a S’Ull de Sol l’agost i el setembre de 2024, sobre les vacances dels alaiorencs a Son Bou. Un tercer arxiu és de la xerrada que va fer en Bienve l’octubre de 2024 sobre anècdotes i altres aspectes que no havia desenvolupant en els articles anteriors.
Presentació -Introducció, xerrada de 17 d’octubre.
El motiu que en reuneix avui és per fer un repàs amb l’ajuda de les fotografies de la transformació de Son Bou en la primera part del segle XX, fins a l’arribada del fenomen turístic a finals dels anys seixanta, arran del reportatge publicat per S’Ull de Sol Les vacances de temps passats, Son Bou 1945-1970, endemes de les 23 fotografies de la publicació vaig recopilar un grapat de fotografies que mostren diverses maneres de viure, costums d’aquell temps i les novetats que s’anaven produint al llarg dels anys.
La majoria de les fotografies són d’arxius familiars que amb gratitud ens han deixat per ésser compartides, altres que veuran són una recopilació de fotografies publicades a la revista S’Ull de sol que acompanyen diverses informacions que al llarg dels anys han anat publicant, també unes poques que hem trobat publicades a les xarxes digitals que la majoria són còpies de postals dels anys seixanta o estan a l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca
Abans d’arribar al fenomen turístic hi ha diverses fites que marquen els canvis de la fisonomia de Son Bou. A principis de segle al lloc abundava la caça. La immensitat del territori amb el prat propiciava l’arribada d’aus migratòries, tenim coneixement que hi havia un guarda de caça que va perdurar fins als anys cinquanta, i romania a la Cova des Guarda. La família de pagesos dels primers anys eren als pares d’Antoni i en Biel Pons, que amb els anys seran coneguts com l’amo Antoni de Son Bou, un dels millors caixers de les festes majors dels pobles de Menorca.
Els anys trenta el senyor van construir les cases del lloc de Son Bou de Baix i l’amo Antoni menava el lloc de dalt i en Biel el de baix, fins que la Guerra Civil amb les decisions polítiques i militars de l’època, per la conformació de la platja i evitar una invasió de les forces del exèrcit revoltat, van fer que l’entorn es transformés arran de construir edificacions de defensa, blocaus, un hospital de sang, túnels i casernes.
La descoberta de la basílica l’any 51-52 va ser un fet que va marcar un abans i un després, ja que va ésser un lloc de peregrinació turística i arqueològica, que va començar una arribada, tot i que limitada els primers anys. Quan arribaven a les cases de Son Bou de Baix el primer que demanaven era com arribar a la basílica
També ferem una pinzellada dels anys de la sembra d’arròs, però la major part de les fotografies són de les famílies que s’hi passaren les vacances i els costums que hi tenien. La durada prevista de la xerrada és d’uns quaranta minuts, després obriríem un torn de paraules per si volen aclarir, rectificar o ampliar la informació d’alguna fotografia en particular, o donar una informació que considerin o creguin que ens hem deixat oblidades.