JORNADES D’HISTÒRIA LOCAL I PATRIMONI, DIES 3 I 4 DE NOVEMBRE’ 23

JOSEP MASCARÓ PASARIUS (1923-1996)

XIX Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca

Sala d’Activitats Ciutadanes (Ajuntament d’Alaior)

Entrada lliure per a tothom. Podeu venir a escoltar qualsevol xerrada.

Divendres, 3 de novembre de 2023

16.30    RECEPCIÓ DELS PARTICIPANTS

17.00    COMUNICACIÓ. Miquel À. Marquès Sintes (Centre d’Estudis Locals d’Alaior. Institut Menorquí d’Estudis). «Josep Mascaró Pasarius vist des d’Alaior».

17.20    COMUNICACIÓ. Miquel Àngel Limón Pons (Institut Menorquí d’Estudis). «Records d’un recol·lector ajudant de Mascaró Pasarius».

17.45    PONÈNCIA. Miquel Àngel Casasnovas Camps (Institut Menorquí d’Estudis). «L’obra menorquina de Mascaró Pasarius».

18.30    PONÈNCIA. Pere Fullana Puigserver (Universitat de les Illes Balears. Laboratori del Patrimoni Historicoeducatiu de la Universitat de les Illes Balears). «Josep Mascaró a Mallorca. Tres eixos d’interpretació de la seva obra: Corpus, Història i Gran Enciclopèdia».

19.20    COL·LOQUI

19.45    DESCANS

20.00    OBERTURA de les XIX Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca.

20.15    PONÈNCIA. Gabriel Bibiloni (lingüista, professor retirat i investigador de la Universitat de les Illes Balears). «Josep Mascaró Pasarius, el seu perfil biogràfic». 

21.00    COL·LOQUI

21.15    FINALITZA LA JORNADA

Dissabte matí, 4 de novembre de 2023

10.00    COMUNICACIÓ. Josep Pons Fraga (editor del diari Menorca i conseller d’Editorial Menorca). «L’home audiovisual: Del NoDO als reportatges per a TVE».

10.30    COMUNICACIÓ. Margarita Orfila Pons (Universitat de Granada. Ateneu de Maó). «Josep Mascaró Pasarius. De les seves cartes arqueològiques de Menorca a patrimoni mundial».

10.50    COMUNICACIÓ. Cristina Rita Larrucea (Institut Menorquí d’Estudis). «Mascaró Pasarius i la divulgació científica de l’arqueologia de Menorca: el cas de Biniaiet Vell».

11.20    COMUNICACIÓ. Carles Carreras i Verdaguer (catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. Institut Menorquí d’Estudis). «La cartografia de Josep Mascaró Pasarius».

11.40    COL·LOQUI

12.00    DESCANS 

12.30    COMUNICACIÓ. Simón Gornés Hachero (Institut Menorquí d’Estudis). «Tasca d’inventari i catalogació del patrimoni arqueològic realitzat per Josep Mascaró Pasarius i la seva repercussió sobre la protecció legal d’aquests béns».

12.50    COMUNICACIÓ. Família Mascaró Hernando. «El web mascaropasarius.cat, una primera passa per a posar a l’abast de tothom el seu llegat».

13.30    PONÈNCIA. Manuel Calvo Trias (Universitat de les Illes Balears). «Mascaró Pasarius i l’arqueologia a les Balears. Una visió avançada al seu temps».

14.15    COL·LOQUI

14.30    FINALITZA LA SESSIÓ

Dissabte capvespre, 4 de novembre de 2023       

17.00    COMUNICACIÓ. Josep Pons Fraga (editor del diari Menorca i conseller d’Editorial Menorca). «Mascaró Pasarius: el periodista total».

17.30    COMUNICACIÓ. Bep Al·lès Salvà (Setmanaris i Revistes SL). «Al·lès i Mascaró, un binomi essencial a la Ciutadella dels anys 50».

Josep Mascaró Pasarius i els gravats dels hipogeus posttalaiòtics de Menorca: els fruits d’una llavor

17.50    COMUNICACIÓ. Joan C. De Nicolás Mascaró (Institut Menorquí d’Estudis). «Les naus i el nou món de Tinnit i la simbologia funerària púnica». 

18.05    COMUNICACIÓ. Miquel Antoni Pons Carreras (Institut Menorquí d’Estudis). «De la iconografia de “s’Encantament” de Biniguarda al conjunt excepcional de Santa Anna, de Maó. Manifestacions còsmiques i zoològiques». 

18.20    COMUNICACIÓ. Bartomeu Obrador Cursach (Institut Menorquí d’Estudis). «De Diodorus de Torrellafuda a Iulus des Banyul: setanta anys d’inscripcions en hipogeus de Menorca». 

18.40    DESCANS

19.00    PONÈNCIA. Xavi Gomila Pons (Institut Menorquí d’Estudis). «Josep Mascaró Pasarius, figura cabdal de la recollida i l’estudi de la toponímia de Menorca».   

19.45    PONÈNCIA. Gabriel Bibiloni (lingüista, professor retirat i investigador de la Universitat de les Illes Balears). «Corpus de Toponímia de Menorca. Una valoració respecte de la seva edició l’any 2005». 

20.30    COL·LOQUI 20.45    Projecció de l’enregistrament