RENDA NETA DE 2020, DE LES MÉS BAIXES.

RENDA NETA DE 2020, DE LES MÉS BAIXES.

Les dades publicades per l’INE (Institut Nacional d’Estadística) aquest octubre sobre renda neta indiquen que el conjunt d’Alaior segueix en la part baixa, més especialment les zones de Cala en Busquets, Cala en Porter, Calescoves i Son Vitamina.

El factor pandèmia i la crisi va afectar més els municipis turístics. El percentatge de disminució de renda van ser as Migjorn Gran ( -9%) i Ciutadella (-6’4%). A Alaior va ser del  -4’5%. No és un bon any per servir de referència precisament perquè va ser anòmal. Així i tot es constaten les diferències que ja havíem publicat altres anys entre les zones del municipi i de Menorca. Les condicions econòmiques són difícils de baratar. Només és possible amb temps i programes molt ben pensats.

Dependre de pocs mesos de feina llastre els ingressos de Cala en Porter. Calescoves i Son Vitamina són urbanitzacions de molts residents amb circumstàncies comunes a les de Cala en Porter i pensionistes. La zona de Cala en Busquets va sorgir com a una barriada obrera i no s’hi han afegit creixements urbans diferents que permetin mesclar els nivells econòmics de la població. La planificació i la gestió urbanística de l’Ajuntament no han sabut prevenir aquestes diferències.

La diferència màxima en rendes per llar de les zones d’Alaior és de 7.431 € entre els màxims del nucli i els districtes del sud ja comentats. En renda per persona és de 3.143 €.  En renda per llar la diferència d’Alaior respecte de Malbúger (Maó), la màxima de Menorca, és de 17.599 €.

La fortalesa econòmica de l’Illa se situa especialment en la zona de llevant, Maó, es Castell i Sant Lluís ingressen rendes constantment superiors. Els casos des Mercadal i es Migjorn Gran, encara que també més altes que la mitjana de l’Illa, suposen pocs habitants. I hi ha zones d’urbanitzacions concretes on les rendes són majors per la tipologia dels residents: Sant Lluís en conjunt, nord de Maó, sud-est de Ciutadella, nord des Mercadal. No és el cas de les urbanitzacions d’Alaior.