PER QUÈ OFEGAR EL FÒRUM I EL CENTRE D’ESTUDIS?

PER QUÈ OFEGAR EL FÒRUM I EL CENTRE D’ESTUDIS ?

Tot i els diferents intents per tractar-ho en una reunió, de reconsiderar-ho, ni açò. No mereixíem ni una explicació prèvia. Directament per mitjà del pressupost, el PP d’Alaior ha decidit castigar el Fòrum 3r Mil·lenni i el Centre d’Estudis Locals, que som una mateixa entitat. No ha existit mai cap entitat a la qual se l’hagi volguda perjudicar tant descaradament. El 2012 el PP ens van reduir el conveni anual un 50 %. El 2016 un altre 20 %. En el pressupost del 2020 es redueix un altre 50 %.

Segurament un dels detonants d’aquest càstig és el nostre estudi de les aigües verdes de Cala en Porter, en què qüestionàvem el poc rigor en què ha actuat l’administració en aquest tema. Deu ser millor per al PP acabar amb qui vol saber que amb la causa del problema ( com en els pitjors segles de la Inquisició). Les nostres feines de recerca no agraden perquè aporten coneixements.

No deuen tenir cap valor totes les aportacions que hem fet a la història local. No serveix de res l’inventari de camins que fa anys que el municipi d’Alaior té gràcies al CEL. No serveix de res que la 1a agenda local 21 realment emanada dels ciutadans fos la d’Alaior amb la nostra feina. En el seu dia vam fer una proposta de prospectiva municipal amb la participació de sectors amples de la societat alaiorenca, fins i tot el PP hi va participar, una llàstima que se l’ignori, perquè és l’aportació d’individus, empreses i col·lectius que estimen i saben.

Fa 12 anys que ens responsabilitzam per iniciativa pròpia d’oferir atractius turístics al llarg de tot l’estiu. Aquesta va ser una demanda molt sentida de la població, que hem intentat resoldre amb la col·laboració de moltes persones. Parròquia, túnels, casa tradicional, ruta per la història i el patrimoni. Pocs municipis tenen una oferta regular de visites turístiques. Més de 20 jovenets voluntaris fan una labor molt interessant. Ja veurem què costarà el dia que ho pagui l’Ajuntament.

Són molts els més petits i el joves que quan estudien algun tema relacionat amb el seu entorn ens visiten i empren la feina de la nostra entitat. Continuam amb les excursions mensuals per divulgar el nostre paisatge, que serveixen a centenars de persones a l’any. Muntam xerrades i debats culturals, la ruta dels betlems, el glosat de Carnaval. D’aquí unes setmanes farem les XV Jornades d’Història i Patrimoni Local. Cada dos mesos solem presentar algun treball de recerca sobre l’actualitat del municipi per ajudar a solucionar problemes.

Hem produït un llarg llegat d’investigacions de tot tipus que han contribuït a fer poble. Hem editat més llibres sobre Alaior que el mateix Ajuntament. Som l’única entitat de les Illes que pertany a les associacions UNESCO. Quan l’Ajuntament ens ajudava de ver, vam muntar i gestionar el casal de joves. Ateníem grups de petits i de joves amb dificultats d’inclusió social i escolar cada capvespre. Vam muntar un servei d’aval de lloguers que donava casa a 200 persones fins que qualcú va decidir que ho faria l’Estat i va matar-ho. Vam muntar la primera successió d’exposicions d’estiu de milers de visitants amb la col·lecció Llambías. Hem fet més pel Convent que cap partit polític. Ens hem enfrontat a molts projectes de qualsevol administració ( de tot color) quan ens semblava que l’esperit crític indispensable demostrava que eren inadequats. Quan el centre BIT es donava per perdut vam prendre el relleu d’allò que no feien els polítics locals i vam demostrar i facilitar que fos una realitat a Alaior.

Fins i tot, hem trobat les llicències perdudes dels hotels de Son Bou. O hem aportat algunes solucions que l’Ajuntament no veia en diferents temes perquè ens hem dedicat a reunir i a escoltar a tothom que tenia coses a dir, fos qui fos. És cert que som crítics, però amb totes les administracions. I habitualment les lleis i la ciència ens acaben donant una gran part de raó.

Sempre hem multiplicat per moltes vegades el que aporta l’Ajuntament amb el que aconseguim d’aportacions de fora del municipi i amb la feina que feim els voluntaris de l’entitat.

Tot aquesta feina només val pel PP d’Alaior 3.000 € anuals. La puja dels costos de les pagues dels regidors del PP respecte dels governs anteriors són 72.000 € anuals. El cost total pels càrrecs polítics són més de 266.000 € anuals. A part, els grups municipals reben 10.361 € anuals. Aquests nombres, per contrast amb els nostres 3000 €, demostren que el PP empra l’Ajuntament per dir-nos que la nostra feina no val res. Que el poble en pot prescindir. Gràcies. Molts altres municipis ens han comentat que voldrien tenir entitats com la nostra. És una altra manera d’empobrir Alaior.

No caurem en el joc de comparar la funció i els recursos de les diferents associacions, fins i tot al PP li agradaria emprar aquest nivell de confrontació en favor del seu electoralisme. Cada entitat fa per la seva causa, amb graus molt diferents d’ajuda del personal municipal, de les instal·lacions municipals, de les despeses de funcionament que paga l’Ajuntament, de les exempcions de l’IBI i de les subvencions. Més haurien de rebre totes del que acapara l’Ajuntament.

El Fòrum no es mereix aquest càstig per ser lliure, tenir opinió i expressar-la. És una de les decisions lletges lletges, que haurà pres el PP. I que el batle que s’autodefinia immunitzat de la política, que venia a fer poble i que ho volia ser de tothom, ho subscriu a pesar dels nostres intents. Consta en les actes, d’antic, la voluntat expressa de persones del PP carregades de prejudicis de negar el naixement i de voler la mort del Fòrum i del Centre d’Estudis.

El polítics passen i desapareixen, molts amb poca glòria. Estar gelosos i castigar les iniciatives dels altres és decadent. La gent implicada hi erem, hi sóm i hi serem, treballant pel poble de veritat. Emprar el poder per esborrar els col·lectius amb personalitat pròpia que construeixen comunitat és la pitjor política. En el Fòrum i en el Centre d’Estudis miram Alaior amb ganes de conèixer i de cooperar. No basta la intenció d’ofegar, també compta la voluntat de sobreviure.

Fòrum 3r Mil·lenni (Associació UNESCO)

Centre d’Estudis Locals d’Alaior