COMPARACIÓ OÑATI-ALAIOR

onati1gra

Comparem Alaior-Oñati (Guipúscoa)

Anselm Barber Luz ( Centre d’Estudis Locals)

Alaior

Oñati

Total de població

9.610

11.030

pressupost municipal, milions d’€

10,8

16,9

índex industrial

24

238

quota de mercat

22

25

índex d’activitat econòmica

18

89

atur %, 2013

18,3

6,6

Població amb estudis universitaris 2011

9,6

23,94

( Dades extretes de l’Anuari econòmic d’Espanya, de l’OBSAM, de l’IBESTAT i de l’Eustat, Institut d’estadística d’Euskadi).

Oñati només té 1500 habitants més que Alaior. Per què poden tenir un pressupost municipal de quasi 17 M€ mentre que a Alaior només el tenim de 10’8 M€? Per què allà l’atur era del 6’6 i a Alaior del 18’3? Per què a Oñati un 23’9 % de la població arriba a tenir estudis superiors i a Alaior només el 9’6 %?

Val la pena comparar amb altres llocs, amb perspectiva, allunyar-se del propi llombrígol i analitzar els camins que segueixen per si cal aprendre, o per comprovar si aquí ens condormim o no.

El primer que hem de dir és que l’estadística d’Euskadi és infinitament més completa i més accessible que la nostra. Volia comparar més dades, les tenia disponibles de tot tipus de cada municipi basc, però molt escasses o inexistents i endarrerides dels municipis de les Balears. Primera diferència, amb informació clara i a l’abast poden prendre les decisions molt millor.

El nostre poble no és un mal lloc per viure però fa anys que hem perdut la vivesa que ens havia de situar bé per al futur. La comparació amb Oñati vol ser un toc d’atenció al respecte. Està clar que Alaior difícilment podrà seguir la via industrial d’Oñati perquè l’ha anada substituint per la turística, però així i tot ens hem de replantejar moltes condicions per aconseguir que l’economia veritablement asseguri el benestar com està passant a Oñati.

La clau de la diferència està en el seu model econòmic, és productiu tot l’any, i un any rere un altre any, acumulen progrés. A més a més, en ser una economia industrial, el repartiment del benestar és major perquè la participació de les rendes del treball en el PIB és més elevada. Oñati a més, té una indústria basada en gran part en el cooperativisme, la qual cosa fa que les desigualtats socials siguin menors, hi ha més cohesió social. I, per si no ho coneixeu, és un lloc amb un paisatge bellíssim i ben estimat.

Potser a Alaior hauríem de fer molt més, tot el que estigui al nostre abast per no perdre el poc teixit industrial que ens queda i per fomentar-ne més, poc a poc, a petita escala. En el passat vam transferir capital des de la indústria al turisme, pot ser trobam ara la manera per mitjà del turisme ben treballat, de retornar capital a la petita indústria. A un model que no pot ser el del passat, ha de ser el del segle XXI, adaptat a Menorca però que hauria de complementar molt més el sector turístic si volem prevenir altres moments de penúries.