Comerços Locals

 

Aquesta profunda crisi ens està obligant a revisar-ho tot. Canviarem molts dels costums que tenen a veure amb el consum i la utilització d’energia. En sortirem amb les múltiples alternatives, petites i grans, que sabrem trobar per arraconar gran part del que era habitual abans, i així començar una nova època. Una pista de com serà aquest futur és l’eficiència, és a dir, modelar les nostres pretensions a la despesa d’energia necessària per aconseguir-ho. Perquè els experts profunds, aquells que van preveure l’actual crisi i quasi ningú no va voler-los creure perquè no els interessava, avancen ara que el gran problema serà l’energia. No hi ha cap possibilitat de poder aturar l’encariment progressiu del cost del petroli i els seus derivats. El futur serà de les iniciatives sostenibles i que emprin poca energia. El transport s’encarirà, les mercaderies produïdes lluny augmentaran de preu, alguns productes amb components petroliers seran substituïts per altres de components naturals o reciclables. Per un costat recuperarem fórmules anteriors a la invasió del món del petroli i per un altre inventarem solucions noves.

En aquest context, l’economia local tornarà a esdevenir substancial perquè substituirà una part de l’oferta barata que procedia de qualsevol lloc. Però l’economia local només respondrà amb garanties si el volum de demanda la fa rendible. Ens podríem trobar amb encariments de productes i serveis de fora i cap alternativa local si abans no hem estimulat el desenvolupament local mitjançant un consum intel·ligent.

Ser sostenibles i eficients voldrà dir emprar els productes i serveis de fora que ho siguin, però sobretot procurar que la petita comunitat local pugui proveir-nos de gran part del que necessitam. Les grans superfícies comercials, tot tipus de negoci que obtengui els nostres doblers però que s’emporti els guanys a altres territoris acabarà perjudicant l’eficiència del nostre ecosistema econòmic. Haurem d’exigir compromís dels bancs, empreses i administracions perquè la nostra energia en forma de doblers no sigui sostreta sense compensacions.

Quan consumim en els comerços locals, tot i que pugui semblar més car (la qual cosa potser és millorable) hi ha una part d’aquest afegit més car que es reinverteix en nosaltres mateixos, perquè qui obté el guany és un potencial client proper de la nostra feina, és un contribuent que pagarà els imposts que permetran que l’administració invertesqui en el centre de salut o en les instal·lacions esportives que la nostra família emprarà. L’eficiència econòmica capgirarà moltes de les idees actuals, apunta cap a sostenibilitat, cohesió local, economia amb un caire més social.                                                                                                                            

 

Anselm Barber, Maig 2012