I10 Camí Vell des Migjorn i Camí d’en Medina

Punt de partida i d’arribada: Nord del casc urbà. L’itinerari comença devora l’església de Sant Pere Nou en el camí Vell del Toro. Comença en el mateix punt que el itinerari 1.

Distància aproximada: Camí Vell del Toro 0,24 kms.; Camí Vell des Migjorn 2,9 kms.; Camí d’en Medina 0,86 kms.; Camí d’en Kane 2,93 kms.; Camí Vell del Toro 0,97 kms.; TOTAL APROX. 7,9 kms.

Durada aproximada (a peu): 2 hores.

Paviment: 34% terra ; 66% asfalt.

Altitud màxima: 149 metres. A meitat del recorregut del Camí d’en Kane.

Altitud mínima: 74 metres. En els Plans d’Alaior en el Camí Vell des Migjorn.

Desnivells importants: En el cas de tornar a Alaior pel Camí d’en Kane en el primer tram sortint dels Plans d’Alaior hi ha una pujada important.

Dificultat: Mitjana.

Ciclabilitat: 100%. Només s’ha de tenir en compte que en èpoques de pluges hi ha petits trams en el Camí d’en Medina on l’aigua no drena i dificulta el pas.

Punts negres: Perill de trànsit rodat. Sobre el croquis apareix el símbol d’exclamació dintre del triangle.

Béns etnològics: Paret seca amb acabament d’esquena d’ase, botadors, sistemes de recollida d’aigua de la teulada a la cisterna, eres, bouers, barraca de porc, antic cementiri civil d’Alaior, molí fariner d’en Pujol, etc.

Descripció:

El punt de partida d’aquest recorregut és el mateix que el del itinerari 1, l’església de Sant Pere Nou al nord del nucli urbà d’Alaior. Hi ha unes senyals de llenya per a rutes cicloturístiques però cap referència al Camí Vell del Toro que és per on començarem. Entrarem al camí deixant Sant Pere Nou a la nostra esquerra i després d’uns 200 metres el camí es bifurcarà i veurem una senyal que ens indica que comença el Camí Vell des Migjorn a la nostra esquerra i deixarem a la dreta al Camí Vell del Toro.

 

Ja en el Camí Vell des Migjorn començarem davallant i passarem per diferents estàncies i hortals. A mesura que ens allunyem del poble la densitat d’habitatges i construccions relacionades amb el treball del camp anirà minvant. Després d’un quilòmetre, i ja de pujada, el camí passarà a ser de terra i a més a més canviarem completament d’entorn. Fins ara el camí passava entre tanques, hortals, estàncies, camp obert, etc. Un poc després de passar al camí de terra anirem per dins el bosc i al cap d’un quilòmetre comencem a davallar cap als plans d’Alaior.

Ja en els plans d’Alaior passarem per un pontet per travessar el torrent i sense arribar a la carretera general trobarem a mà dreta el Camí d’en Medina per on seguirem. El Camí Vell des Migjorn, que acabam de deixar, travessa la carretera general i arriba a enllaçar amb la carretera des Migjorn tot i que hi ha trams, sobretot al final, que no són fàcils de transitar.

En el Camí d’en Medina hem de tenir en compte que en època de pluges pot haver trams que estiguin completament embassats. Tindrem a la nostra esquerra tota una sèrie de penyes que destaquen sobre l’entorn gairebé pla, es tracta de Sa Tanca de ses Penyes.

Després de passar la primera estància, a la nostra dreta hi ha una bassa temporal on es poden consultar diferents panells informatius que ens expliquen quina és la importància que tenen aquests ecosistemes propis del clima mediterrani.

Un poc després arribarem al Camí d’en Kane. En aquest punt podem tornar enrere pel mateix camí o bé girar a la dreta i anar pel Camí d’en Kane. Si ho fem així haurem de vigilar amb el trànsit.

Després de gairebé 3 quilòmetres arribarem al Camí Vell del Toro a la nostra dreta per on seguirem per tornar al punt de partida. El Camí Vell del Toro no està senyalitzat però comença just devora una estància anomenada “Las Vegas”. Si enlloc de seguir pel Camí Vell del Toro continuam recte pel Camí d’en Kane trobarem a la nostra dreta dos accessos més que també ens duran al punt de partida; primer el Camí d’en Boix i després el Camí des Cós.

Camins: C50, C4.