I6 Camí de Llucassaldent, Barrerassa i Binifamís

Punt de partida i d’arribada: Comença al sud del poble devora de l’escola nova a la intersecció del Camí de sa Beguda (Final del itinerari 2). Es tracta d’un recorregut circular.

Distància aproximada: Camí de Llucassaldent 2,50 kms.; Ctra. Militar de Llucalari 1,12 kms.; Camí de sa Barrerassa 1,47 kms.; Camí de Binifamís 1,53 kms.; Camí de Llucassaldent (2n tram de tornada) 0,5 kms.; TOTAL APROX. 7,12 kms.

Durada aproximada (a peu): 1 hora i 45 minuts.

Paviment: 47% terra ; 53% asfalt.

Altitud màxima: 127 metres. Al final del Camí de Llucassaldent enllaçant amb la carretera militar de Llucalari.

Altitud mínima: 62 metres. En el camí de Binifamís sobre el pont que travessa el torrent dins el barranc des Rellotge.

Desnivells importants: Els únics desnivells a tenir en compte són les dues pujades i davallades que s’han de fer per travessar el torrent del barranc des Rellotge primer en el Camí de Llucassaldent i després de tornada en el Camí de Binifamís.

Dificultat: Mitjana.

Ciclabilitat: 96% Sortint del Barranc des Rellotge en el Camí de Llucassaldent hi ha un petit tram on el camí és estret i la vegetació podria dificultar l’anada en bicicleta tot i que no ho impedeix si es manté en bon estat. En el Camí de sa Barrerassa existeixen alguns enderrossalls i la vegetació també podria dificultar puntualment el pas en bicicleta.

Punts negres: Perill de trànsit rodat. Sobre el croquis apareix el símbol d’exclamació dintre del triangle. S’ha de creuar la carretera de Son Bou en dues ocasions.

Béns etnològics: Paret seca amb acabament d’esquena d’ase, botadors, sistemes de recollida d’aigua de la teulada a la cisterna, aljubs o cisternes, eres, bouers, garita, barraca de porc, corrals, molí, etc. Les pedreres de Sant Ponça i el poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés queden a prop del recorregut.

Descripció:

Iniciarem aquest recorregut al sud del poble d’Alaior devora l’escola nova on finalitza el itinerari 2.

Passarem per davall de la carretera general i uns 50 metres després el camí es bifurcarà i haurem de seguir per la nostra dreta on hi ha les senyalitzacions dels camins de Llucassaldent i de Binifamís. A l’esquerra deixarem el Camí de s’Alblagai que si el seguim connectaríem amb el recorregut 5 o bé amb el final del itinerari 3.

Després d’haver passat algunes cases i hortals el camí es tornarà a bifurcar i tornarem a seguir per la nostra dreta pel camí de terra deixant l’asfalt. El camí que deixam a la nostra esquerra és el de Binifamís i serà per on tornarem. De moment hem de seguir les fites de llenya que indiquen que es tracta del camí de Llucassaldent i del Camí Vell de Son Bou.

Davallarem per travessar el torrent i pujarem fins a arribar a la carretera de Son Bou seguint les fites. Haurem de fer un poc més de 100 metres per la vorera de la carretera i trobarem un camí ample i recte a mà dreta que arriba fins al lloc de Llucassaldent Gran. Quan s’acabi aquest camí pista girarem a l’esquerra i anirem per la carretera de Llucalari i tornarem a travessar la carretera de Son Bou.

Tot aquest tram està asfaltat i uns pocs metres abans d’arribar al centre d’interpretació del poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés trobarem a la nostra esquerra el principi del Camí de sa Barrerassa. Aquest camí no té cap senyalització que l’identifiqui i es tracta d’un itinerari per camí de terra ben delimitat per la paret seca. En els darrers trams d’aquest camí passarem per l’antic empedrat que encara es conserva i finalment connectarem amb el Camí de Binifamís per on continuarem per la nostra esquerra.

A partir d’ara tota la resta del recorregut està asfaltat. Tornarem a davallar cap al torrent i en sortir ja gairebé haurem arribat al principi de la nostra caminada.

Camins: C24, C57, C59, C15, C24.