El Centre d’Estudis Locals demana que s’inclogui un pas subterrani per a vianants i ciclistes entre els dos costats de la Me1, en el seu tram que talla la connexió entre el camí de Loreto i el de Llumenes. La continuïtat entre els dos camins permet que els usuaris de les vies paisatgístiques puguin connectar els camins de la part nord i els camins la part sud en aquesta part de l’illa. D’aquesta forma les rutes de la zona del camí d’en Kane queden lligades amb les rutes de la zona de Torralba. Es tracta d’un punt estratègic per travessar la Me1, agafar el camí de Llumenes, i arribar al camí de Torralba i, des d’allà, tenir accés a la majoria de camins rurals del centre.
El 2015 i el 2017 ja vam manifestar davant el Consell i l’Ajuntament la importància de tenir en compte aquest assumpte. La possibilitat que el pas de la carretera per a vianants i ciclistes s’hagi de fer per davall la rotonda d’entrada a Alaior suposa tornar enrere i emprar el camí públic d’Alaior a Loreto, avui ocupat per la propietat privada i a molts anys d’aquí s’hagi recuperat. A més a més, sempre serà una opció indirecta d’1 km al costat de la carretera que no tots els usuaris voldran fer servir. Ambdues coses forçaran a travessar la carretera a la sortida de Loreto, al costat de la formigonera, en un punt on la velocitat dels cotxes és alta i amb un ample de la carretera important en incloure carrils d’accés i d’acceleració. Sens dubte si no hi ha pas subterrani, s’haurà creat un perill afegit a una carretera acabada en ple segle XXI, després d’anys d’esperar.
Les diferents administracions han manifestat reiterades vegades el seu compromís amb les rutes paisatgístiques. També amb una mobilitat sostenible. Idò, ara és hora de ser coherents. Si no s’aprofita l’oportunitat, haurem d’esperar 40 anys o més, i el problema ens exposarà durant dècades. Apostem per la previsió.
Fa anys que el CEL va acabar el catàleg de camins del nostre municipi, incloses mesures de millora i rutes d’ús amb informació bàsica. Fa anys que ens dedicam a estudiar, projectar i netejar connexions entre camins públics. Fa anys que seguim tot intent de restringir el pas dels ciutadans pel territori compartit. Fa anys que cada mes guiam menorquins pel gaudi dels camins. Fa anys que advertim amb temps a Ajuntament i Consell d’aspectes a tenir en compte respecte dels camins. Sobre aquest tema hem publicat diferents articles i hem fet gestions davant el Consell, el 2015, el 2017, el 2022 i el 2023. Aquesta és la participació real que aporten els col·lectius com el nostre. Sempre esperam respostes de les administracions que estiguin a l’altura del nostre altruisme.
No demanam res que no s’hagi fet en altres trams de la mateixa Me1, una solució senzilla, la més modesta, no creiem que sigui la que faci desbordar el pressupost d’aquesta obra. Però seria un detall que demostraria que una via important de trànsit és igualment amable amb el pas dels qui senzillament necessiten creuar encara que sigui per sota terra.
CEL (Centre d’Estudis Locals d’Alaior)