CRÒNICA, CANS D’ATURA. ABRIL’23.

PEL CAMÍ DE CAVALLS I VISITA A SANT JOANET.

El 16 d’abril vam anar a l’aparcament de la platja de Son Saura, des d’on vam caminar pel Camí de Cavalls fins arribar as Talaier i vam tornar enrere. Pel camí vam visitar una defensa militar, que tenia per objectiu evitar el desembarcament per Son Saura. Construïda de pedra en sec, està amagada i devia ser difícil de detectar des de la mar.

Després vam anar al lloc de Sant Joanet. Alla ens esperava en Pere Moll Bosch, tercera generació de pagesos que hi treballen; Carola Rosselló Salord, la propietària, i na Llucia Pons Olives de la Cooperativa del Camp. El seu avi i pare hi tenien vaques. Ell fa quatre anys que hi ha tornat i ha posat bens de raça menorquina i de fer carn. Per a treballar té dos cans de raça border collie, en Misto i en Bruc, que l’ajuden a recollir els bens. Vam anar a una tanca i en Pere ens va fer una demostració, en què els cans li van menar 230 benes i anyells fins allà on ell va voler. Després, a dins una segona tanca els cans van anar a cercar 100 benes i les van dur, pel camí, fins al lloc.

En Pere ens va contar la situació del camp. Un problema greu és el de la llana. El bestiar s’ha de tondre dues vegades cada any i avui no hi ha cap empresari que compri la llana. Mentre no hi hagi una solució, la guarda al lloc. Una bena dona dos quilos de llana en cada tosa. La seva carn de be és de bona qualitat i és venuda al Diskont i a en Palliser.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior.