RESUM CAMINADA CONCA DE LA TORRENTADA DE FERRERIES

Els Caminats del CEL ens vam retrobar dia 17 d’octubre de 2021 després d’un any d’haver suspès les sortides per la covit-19. L’objectiu de la sortida va ser conèixer la conca hidrogràfica de la torrentada de Ferreries de 21 de setembre.

Vam iniciar la visita pel punt on el torrent acaba el pas urbanitzat pel poble de Ferreries i es dirigeix cap al barranc de Trebalúger. Aquí n’Anselm Barber ens va explicar la situació de gota freda d’aquell dia i les condicions del relleu ferrerienc que creen la conca entre la zona de turons de dalt Sant Pere, s’Enclusa, Son Telm, s’Ermita… Un embut, va resumir, que només té sortida per aquell punt. Després vam visitar al polígon un exemple d’obra pública del tot insuficient, que causà el desbordament i l’afectació en la zona industrial.

Després davant l’enfront de Sant Patrici, en Miquel Marquès va narrar el cas na Xini, una dona que revolucionà la vida social del Ferreries conservador de mitjans segle XX.

Pujàrem la costa duríssima de Sant Pere i vam cercar una vista panoràmica des de dalt de la capçalera del conjunt de la conca. Vam parlar dels topònims de la zona. I finalment vam anar fins a Son Vives per gaudir de les vistes d’aquesta zona alterosa i ben conservada de l’illa. A Son Vives, un agroturisme amb encant, vàrem fer un vermutet amb formatge del lloc amb un poc de conversa i entre imatges belles.