LA RUTA ALBRANCA.15 Anys fent cultura.

Efectivament, enguany fa 15 anys que realitzam la Ruta Albranca de forma ininterrompuda. Fins i tot, l’estiu passat vam poder brindar-la tot i les limitacions d’aforament i amb la seguretat requerida davant la COVID-19.

L’any passat dèiem que “Nosaltres pensam que la Ruta Francesc d’Albranca, pel format que oferim, hem de passar endavant, un estiu més, i brindar aquesta experiència per conèixer la part humana d’un dels homes més carismàtics des Migjorn Gran i de Menorca”.

Un altre motiu d’alegria és tornar a brindar aquesta activitat cultural en el marc del mercat dels Dimarts as Migjorn Gran. Així i tot, és cert que la Ruta Francesc d’Albranca per ella mateixa té suficient identitat pròpia.

Així ho pensam nosaltres, i així ho pensa també l’Ajuntament des Migjorn Gran. Gràcies al seu suport, i especialment al d’Adriana Moll Sales, regidora de Cultura, ens hem decidit a treballar perquè la visita que realitzam cada estiu es faci realitat una vegada més.

Enguany per a totes les persones que realitzen la Ruta Albranca és un any especial. Quinze anys brindant aquesta iniciativa consolidada en l’estiu menorquí és una fita que cal destacar i celebrar. Nosaltres ho farem com millor sabem, realitzant les visites programades i fent un detall als assistents.

Per tant, gràcies al suport de l’Ajuntament migjorner, el Centre d’Estudis Locals d’Alaior ofereix la Ruta Francesc d’Albranca 2021. L’activitat és gratuïta.

Al llarg d’una hora i mitja els migjorners i visitants coneixeran els llocs on va viure Francesc Camps, conegut com el metge Camps i Francesc d’Albranca.

El punt de trobada és davant la Biblioteca Pública des Migjorn Gran, on iniciam la visita amb una introducció sobre la biografia de Francesc d’Albranca.

A continuació anam a la casa de Francesc Camps, passarem per la tanca de sa Creu des Pujolet de Binicodrell, visitarem la caseta del Metge Camps i la seva família al cementeri, explicarem què és el mil·liari, arribarem fins a la vinya des Metge Camps i, de tornada, ens aturarem davant el centre educatiu Francesc d’Albranca. La visita acaba a la biblioteca pública, on podran descobrir els documents, llibres i objectes donats per la família de Francesc d’Albranca al poble des Migjorn Gran.

Qui ens acompanyi gaudirà d’un capvespre entretingut, d’una proposta diferent que els permetrà descobrir l’essència d’un poble, es Migjorn Gran, i la d’un personatge, Francesc Camps i Mercadal, que dona una identitat pròpia al poble, tant en l’aspecte cultural com humà, un home solidari amb els seus veïns.

Aquest estiu, més que mai, tots els menorquins tenen la possibilitat de conèixer les activitats culturals que poden gaudir a l’illa, com ho és la Ruta Francesc d’Albranca.

Realitzarem la ruta els dies 6, 13, 20 i 27 de juliol i els dies 3, 10, 17, 24 i 31 d’agost. L’hora d’inici és a les 19.30 h (a les 19 h els dos darrers dies) i el punt de partida és a la biblioteca pública.

Miquel À. Marquès Sintes

Centre d’Estudis Locals d’Alaior