DARRERS EN RENDES FAMILIARS

Segons l’INE som la darrera economia insular en rendes familiars. Ens hem cansat de publicar articles que advertien d’aquesta tendència. I no hi ha hagut cap reacció important durant anys. Com a poble llegim poc i feim menys. Aquest nivell d’ingressos afecta profundament el dia a dia de la nostra gent i llastre les possibilitats de molts conciutadans grossos i petits. Són situacions difícils de tornar enrere.

Mai se solucionen amb la passivitat i el conformisme. Si els alaiorencs no prenen una actitud més activa, més exigent, de més cooperació, serem al furgó de darrere per anys. En el passat vam ser més vius, més sincers, més clars i més pràctics. Teníem criteri. I no érem la darrera economia de Menorca.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat el mes de setembre dades d’ingressos per llar i per unitat de consum familiar que situen Alaior en la darrera posició en renda familiar. Permeten tenir una visió objectiva de com l’economia afecta les famílies i les persones del nostre municipi. Anteriorment ja s’havien conegut les dades de renda mitjana per persona de 2016, que van situar els alaiorencs en la 7a posició de Menorca, (21.964 €) a pocs euros de la darrera (21.774 €). L’INE ha conjuntat dades d’Hisenda amb dades del padró i amb altres de l’Administració per elaborar aquesta nova estadística que ha de funcionar a nivell europeu per detectar desigualtats socials. La mitjana per família d’Alaior és de 27.774 €, després la segueix Ciutadella a 1.000 €. La més alta, com també passa a nivell de renda individual, és la de Sant Lluís, amb 34.812 €. Són molt interessants els casos de Ferreries i es Migjorn Gran que a nivell individual ocupen posicions pitjors però en renda familiar milloren molt la seva posició, compensen el nivell baix individual, sumant ingressos a la mateixa llar. Alaior acumula males posicions en renda individual i familiar. L’INE ha publicat altres dades al mateix temps. Una d’elles és el percentatge de la població que té ingressos inferiors a 10.000 € per unitat de consum. Les unitats de consum són una mitjana de les persones que conviuen en una casa. Serveix per calcular el llindar de la pobresa, es calcula que no hi ha risc de pobresa per damunt dels 10.000 € per unitat de consum. En aquest indicador veiem que es Mercadal, Ciutadella i Alaior tenen un 24% de la població per davall d’aquest nivell, un de cada 4 és vulnerable, no pobre.