BUS CALA EN PORTER-ALAIOR

 

La poca comunicació entre Alaior i Cala en Porter és una constant, que arranca des dels orígens i que té una solució poc clara si no se superen definitivament alguns condicionants artificials que avui en dia estan fora de context. Per un costat Cala en Porter depèn administrativament d’Alaior, però geogràficament té més fluxos de comunicació amb Maó ( 46.489 usuaris entre CP i Maó. 3.720 usuaris entre CP i Alaior). Per cada usuari entre CP i Alaior n’hi ha 14 entre CP i Maó.

Presentació1B

Diferents raons:

-Maó té una àrea d’influència molt més poderosa que Alaior.

-La proximitat de Sant Climent històricament ha creat vincle amb la població de Cala en Porter.

-El tipus de carretera ha afavorit la connexió amb Maó durant molts anys, ja que el camí de Torralba sempre ha estat més difícil.

-Gran part dels residents a Cala en Porter treballen en l’àmbit de Maó.

Presentació2B

Intentar que Alaior recuperi aquest flux és quasi impossible, i seria anar en contra de la voluntat i la conveniència de la gent. Seria més lògic flexibilitzar la dependència administrativa a efectes d’escolarització, salut, oci… Açò ja existeix entre altres municipis a fi d’afavorir la qualitat dels serveis als ciutadans. La força de l’organització administrativa no sempre pot anar en contra de la geografia, o ho pot fer grinyolant durant dècades fins que s’imposa la lògica. És més fàcil modelar l’administració a la geografia. Mancomunar serveis és un repte que Menorca acabarà imposant, tot i respectar la idiosincràsia de cada poble. Un acord per afavorir Cala en Porter entraria perfectament en aquest futur inevitable.

USUARIS FINAL

Font de les dades: Consorci de Transports

Serpentona és la urbanització de l’altre costat del torrent de Cala Galdana però que pertany al municipi de Ciutadella, no al de Ferreries. Qualcú defensaria que els residents de Serpentona anassin a les escoles de Ciutadella i al centre de salut de Ciutadella i no al de Ferreries? O qualcú exigiria una connexió de bus Serpentona-Ciutadella? Salvant les diferències amb Cala en Porter, és un exemple que cal llegir la geografia, abans de reduir-ho tot a criteris administratius.

Si Alaior vol mantenir l’estatus actual a Cala en Porter, té dos mecanismes per superar la geografia. Un és descentralitzar allà el màxim de serveis. L’altre és muntar un servei de transport específic amb un nivell de dèficit que poques vegades voldran assumir altres administracions, que no són perceptores dels impostos municipals de Cala en Porter. L’Ajuntament pot demanar que el Consell li transfereixi el que li costa el servei actual i la competència delegada i l’Ajuntament posar-hi la resta fins on vulgui ampliar.

És un altre debat etern perquè es decanta el sentit comú i s’empra com a crítica entre els rivals polítics quan governen institucions diferents. Però no troben una solució definitiva mai.