LLUMENA D’EN SEBASTIÀ, 16/2/20.

EXCURSIÓ A LLUMENA D’EN SEBASTIÀ

El passat diumenge 16 de febrer des de l’aturada d’autobusos del poliesportiu vam començar la caminada cap al polígon industrial. Allà vam veure l’actual ubicació del forn de calç que pertanyia a Cales COIMECA. Vam explicar el funcionament d’aquesta fàbrica i el perquè de la seva ubicació actual.

Uns metres més enllà vam conèixer on era la bassa de Sant Pere, quines eren les causes geològiques per les quals l’aigua s’embassava i els usos que va tenir durant segles.

Des de l’escorxador municipal vam pujar per la costa de Llimpa i, prenent pel camí d’en Kane, vam arribar fins el camí de Loreto. Allà vam veure el lloc de Llumena Nou, d’arquitectura modernista, el forn de calç de Santa Marianna i vam explicar el projecte de l’obra de la carretera general i les propostes fetes pel CEL el 2015 per afavorir el trànsit a peu entre els camins de Loreto, Llumenes i Alaior amb seguretat.

 

SONY DSC

SONY DSC

Llumena Àngels 4 web

Llumena Àngels 3 web

Després de travessar la carretera vam arribar a Llumena d’en Sebastià. Allà ens esperava Sebastià Pons. Asseguts dalt l’era, en Sebastià ens va explicar l’extensió del lloc, quin tipus de bestiar té (vaques, porcs i bens), quins són els preus del mercat i la seva fluctuació, els preus del pinso i altres dificultats que pateix el camp, així com l’efecte del cap de fibló de 2018 al lloc, la mort de bens a causa de cans amollats i la participació del lloc en el projecte de custòdia agrària impulsada pel GOB i el consell insular.

Les vaques per a carn prest les llevarà i, en el seu lloc, criarà més bens. Engreixa porcs per elaborar embotits fets a l’escorxador de Maó i que són comercialitzats en diversos punts de venda d’Alaior sota la marca Llumena d’en Sebastià.

Finalment va contar com disposa d’un terreny pròxim a l’Argentina en el qual Solen Energía Balears, una empresa de Navarra, impulsa la creació d’un parc solar amb una potència de 2,5 MWp.

La visita va acabar amb un tast de la sobrassada feta a Llumena i vam poder visitar les seves instal·lacions.

Llavors vam seguir pel camí de Llumenes fins arribar al tram de cinc-cents metres que els voluntaris van netejar entre 2014 i 2015, a través del qual vam accedir a la carretera de cala en Porter. Mitja hora més tard arribàvem pel camí des Banyer a les Cinc Boques, on vam explicar les feines fetes pel CEL durant aquests anys per recuperar els camins d’Alaior i donar a conèixer tant els camins com els circuits circulars que es poden fer caminant.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior