En el context de les XV Jornades de Patrimoni de Menorca organitzades pel CEL, el passat 22 de desembre vam visitar dos llocs interessants per al patrimoni cultural menorquí.
En primer lloc ens vam traslladar fins a la pedrera d’en Robadones on ens va rebre Tòfol Mus, membre dels Amics de la Mar – Port de Maó. Durant una hora i mitja ens va explicar quina és la tasca de defensa del patrimoni marítim que du a terme l’entitat.
Les barques es conserven a l’interior de la pedrera subterrània d’en Robadones, de 9 metres d’alçada i d’una extensió d’uns 5.085 m2.
La pedrera és llogada a la família Alejandre i Amics de la Mar – Port de Maó es fa càrrec del manteniment i conservació del patrimoni marítim ubicat a la pedrera, recollint diversos tipus de barques (bots, llaüts, gussis, llanxetes, tèquines, canots, barca del bou, bolitxeres, mariscadores, etc.).
L’entitat disposa de 5 amarraments al port de Maó, prop de l’escultura de la Sireneta, i la caseta des Batlle, situada a s’Hort Nou del port de Maó, cedida per l’Ajuntament de Maó on l’associació hi té el seu local social i hi conserven eines de mestre d’aixa, de mariscadors, maquetes i estris mariners.
La il·lusió dels Amics de la Mar Port-Maó era fer un museu de la mar. Avui, el seu desig gairebé és fet realitat. Es treballa en el projecte Thalassa Patrimoni Marítim de Menorca, projecte presentat pel CIM i l’Ajuntament des Castell l’agost de 2018 a l’Impost del Turisme Sostenible del Govern de les Illes Balears i que ha rebut un ajut de 748.000 €. Mentre, l’ajuntament des Castell brinda l’antiga pedrera de sa Raval Vella, d’uns 1.100 m2, per acollir el centre Thalassa.
A continuació ens vam traslladar a Torralba d’en Salort on Irene Riudavets ens va rebre. Ella, juntament amb Cristina Bravo, són les creadores de NURARQ Menorca arqueología i cultura, empresa que des de 2017 gestiona el poblat talaiòtic de Torralba d’en Salort.
La visita la vam iniciar a la taula. En primer lloc ens va explicar quina havia estat la intervenció que es va fer al voltant del recinte de taula, amb l’eliminació d’un tram de paret seca construïda al primer terç del segle XX. La seva intervenció ha deixat a la vista dos sitjots i un tram empedrat que podria unir el recinte de taula amb el talaiot.