EL PAISATGE I ELS NAUFRAGIS DE FAVÀRITX.

Favàritx i els naufragis.

Diumenge 1 de desembre de 2019 vam aconseguir en el 3r intent dur a terme la caminada de Favàritx a la Cala de sa Torreta. Al final van ser 10 Km entre anada i tornada. El 1r plantejament era sortir per camí de sa Torre Blanca i sa Torreta fins a la carretera de Favàritx per visitar el recinte de taula de sa Torreta, però en restar el pas tancat els diumenges, va ser impossible.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Vam gaudir del paisatge amb les cales Presili, Capifort,Tortuga, Morella Nou… El Camí de Cavalls fins a la Cala de sa Torreta té una part de litoral i una que s’endinsa per conreus i tanques.

N’Anselm ens va explicar el perquè del far. En una mapa improvisat sobre l’arena va explicar les rutes marítimes entre Marsella i l’Alger. La de l’hivern travessava pel canal de Menorca, guiats pels fars d’Artruxt de 1858 i de Capdepera de 1861. Però si les tempestes o les corrents els desviaven cap a l’est, entraven en una zona morta, fosca, del nord de Menorca sense fars.  Hi va haver  tres naufragis en pocs anys: el del Vil·la de Roma, l’any 1898 as Murtar; el de l’Isaac Pereire de 1906 a sa Mesquida; i el del General Chamzy el 1910 a Calesmorts a Ciutadella. Després dels morts, el 1917 es va començar l’obra del far de Favàritx que juntament amb el de Punta Nati, el 1913, van servir per treure la costa nord de Menorca de la foscor temible.