CAMINADA PER LA PART ORIENTAL DE LA MOLA DE FORNELLS.

Crònica. Part oriental de la Mola de Fornells (desembre’18)

Diumenge 16 de desembre vam anar a la part oriental de la Mola de Fornells. La paraula mola ja ens indica un gran volum de terra. La superfície és tan gran que en aquesta primera excursió ens volíem limitar a la part oriental. La destinació era la punta d’en Pentiner passant pel conjunt de cales de Cala Pudent. Entre 7 i 8 Km anada i tornada. Vam partir de l’arenal de Son Saura. Se’ns va fer tard i vam haver de tornar abans d’arribar a en Pentiner per poder complir amb l’horari. El recorregut a priori el qualificàvem de més físic, de dificultat mitjana, però per a alguns va ser un poc més complicat. El trajecte és per trams de senderons de vorera que fan mal caminar i per trams camp a través aprofitant la vegetació molt baixa, de socarrells i matolls adaptats a la tramuntana i al roquissar.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Vam tornar pels camins interiors fins a connectar amb el Camí de Cavalls. Les argiles vermelles i la pluviositat de la temporada havien convertit els camins en basses i un fangar permanent.

El paisatge val la pena pels horitzons immensos i la solitud que encomana. La duresa del lloc el fa una part de l’illa quasi reservada a l’explotació de cabres.

En un moment d’explicació vam tractar de la immensitat del lloc de s’Albufera de Fornells, un dels més grans de les Balears. També de les vicissituds de l’herència del comte de Torre Saura, que primer va ser de Juan Manuel Valero, el seu secretari i amic, després aquest transferí les propietats a la Fundació José Maria de Olives i Ponsich (el comte). Aquesta fundació avui està gestionada per una empresa de Roger Zannier, que té per objectiu impulsar projectes turístics d’alta qualitat i destinar una part dels beneficis a les persones de Menorca. Un recorregut potent per un paratge especial, amb més gent de la que esperàvem.