CRÒNICA DE L’EXCURSIÓ A SON TRÉMOL.

DES MIGJORN GRAN A S’HORT DE SON TRÉMOL

El passat 27 de març ens vam traslladar fins as Migjorn Gran. Ens vam trobar just al costat de l’aparcament de Binicodrellet per començar la jornada. En aquell carrer, obert l’any 2007, s’hi van trobar restes arqueològiques d’una estructura romana. Avui s’hi poden veure diversos murs i dipòsits fets fa dos mil anys enrere. Gràcies a l’excavació arqueològica realitzada fa quinze anys enrere, es pensa que se conserven restes arquitectòniques que formarien part d’una possible vil·la romana a on es treballava en la producció d’oli o vi. Per les ceràmiques trobades, se sap que aquesta explotació agrícola va estar en ús entre els segles II i VII dC.

Llavors, vam prendre pel camí de Son Còdol. Al cap uns metres vam poder visitar el pou de torn de Binicodrellet, encara en bon estat de conservació, i una cova prehistòrica que a principi del segle XX la van convertir en un bouer, picant-hi a la paret les menjadores per a les vaques.

Seguint el camí, vam arribar fins a Son Còdol. Gràcies a la gestió de Sebastià Riudavets i Maribel Florit, hortolans de l’hort de Son Trémol, vam poder transitar per Son Còdol, vam visitar una segona cova prehistòrica i vam arribar fins a l’hort on hi treballen.

L’hort, d’unes 6 hectàrees, fa mitgera amb ses Fonts Redones de Dalt, Son Còdol, l’hort des Bequet i Rafal Fort. Tenen sembrats arbres fruiters com nectariners, tarongers, pomeres i pereres de diferents varietats. Ens van mostrar les diferents zones de l’hort, els nous arbres que van sembrar fa un any i com tenen distribuïts els arbres de pinyols respecte dels que no en tenen.

Pel fet que ara tots els arbres estan florits, vam gaudir d’una explosió de colors que ens brinden els diferents arbres fruiters. Sebastià i Maribel ens van contar que la seva producció la posen a la venda al mercat de dimecres matí as Migjorn Gran i també la duien a la botiga de ca na Clara, a Ferreries.

A causa de la covid-19, van haver de deixar de realitzar la venda directa a la pròpia finca. Ara, que la situació sanitària millora, pensen que prest podran oferir, de nou, la venda directa de fruita a la finca. Després de visitar l’hort, vam tornar pel mateix traçat caminat per anar, de nou, as Migjorn Gran.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior