4 VERITATS QUE NO VOLEN SENTIR SOBRE EL CENTRE DE SALUT.

4 VERITATS QUE NO VOLEN SENTIR SOBRE EL CENTRE DE SALUT.

Algunes persones converteixen la política en una forma de vida. Quan les decisions dels governants  poden influir en continuar tenint un bon sou cada mes o no, recorren a l’electoralisme sacrificant el poble. L’electoralisme va acompanyat sempre de fomentar l’embull i la mentida  per reduir les solucions a dilemes simplistes i falsos: dolent ( sacrificar la zona verda i l’aparcament) o pitjor (extraradi i sobre una reserva escolar). Reducció que amaga altres plantejaments  ( la Salle) o el millor ( un lloc ben planificat anteriorment).

M’he cansat de professionals de la política que alimenten la ignorància per seguir acomodats en el privilegi. Necessitam polítics que baratin el toquet a l’esquena per un mínim de sentit comú. I si no en tenen, per un mínim de saber escoltar amb humilitat.

Analitzem els arguments que condueixen a decidir on ubicar el centre de salut i veureu com la decisió respon a l’electoralisme i no al sentit de poble.

1r El PP afirma que la seva és una resposta a una intenció irreal de l’IB-salut (PSOE) de fer la inversió a Alaior. L’IB-salut, diu el PP, només persegueix deixar en evidència el govern local. Ho demostraria que no accepta les ubicacions que proposa l’Ajuntament. I  que l’IB-salut va anunciar la inversió quan es va saber que l’anul·lació del PGOU ho impedia.

Camí de sa Beguda

La realitat: El projecte de nou centre es remunta a 2011 i la van interrompre els governs del PP quan tot estava a punt. La proposta actual la va fer el gerent de l’IB-salut molt abans d’anul·lar-se el PGOU, sense que els responsables des Banyer ni l’Ajuntament recollissin l’oferiment, bastava es Banyer, van dir. Qui ha enredat a posteriori la tramitació del PGOU nou per damunt de tota lògica o qui  ha estat incapaç de cercar ubicacions noves ha estat el govern municipal. Des de llavors han proposat ubicacions contra la llei o carregades de complicacions. La prioritat populista és aparentar que tot és una trampa contra el PP.  (Haurien d’estar tots molt fotuts per dedicar-se a açò… potser qualcú s’hi reconeix en aquestes pràctiques).

2n Segons la batlessa la ubicació al camí de sa Beguda no és lluny, no té inconvenients. Curiós, record quan el PP  ho trobava enfora per fer l’escola Mestre Durán, a la qual hi havia d’acudir gent sana, jove, sense obligacions professionals  i només des de la meitat del poble. Ara resulta que és un bon lloc per als 7.000 dels 9.000 usuaris de tot el poble, que al llarg de 30-50 anys hi hauran d’anar amb cotxe forçosament. I les persones majors i sense cotxe? I les recomanacions actuals de totes les ciències sobre mobilitat? La realitat és diferent segons convé al líder

3r Diu la batlessa que si caminar és bo per a tothom també ho serà per als usuaris del centre de salut. S’oblida que quan anam a caminar és quan precisament no estam malalts. Amb patiments, enfebrats, amb molèsties, amb urgències, entre feines, aprofitarem per fer una passejada?

4t Diu el PP ara: el temps és la variable clau ( no perdem uns pocs mesos, després de perdre anys) per decidir una ubicació. Clama: hem d’evitar transferir as Mercadal serveis que podria tenir Alaior. Fa anys i no sols en salut que es Mercadal atrau dinamisme que no arriba a Alaior. On eren els governants del PP aquests anys? Els ha hagut de deixondir el gerent de l’IB-salut?

5è Diu el PP que el solar del camí de sa Beguda no té problemes. Tampoc n’havia de tenir la zona verda del carrer de ses Escoles. Faria l’Ajuntament ( o la Sr. Sugrañes) tranquil·lament una inversió de 3-4 milions en un solar expropiat per a un ús diferent tenint en compte els drets de l’expropietari a qüestionar l’expropiació i a interrompre el projecte demanant un altre preu, ja que l’antic encara està en litigi als tribunals? No la faria, però vol que sí la faci la Conselleria. Ens hauria de preocupar també perdre un solar idoni, ideal de gran, única reserva, per a un centre de secundària, que necessitarem més prest del que pensen.

6è Diu el PP que els altres són qui ho enreden. L’absurd total. Ho diu qui ha deixat passar 8 mesos per oferir ubicacions després de la moció de l’oposició proposant la Salle, que volia avançar-se al problema.

7è La Salle tindria un gran problema per a les ambulàncies, retreu el PP. Amaguen que els malalts que depenen de la velocitat de l’ambulància no passen pel centre de salut. Per a la resta es tracta d’una diferència de 1-2 minuts dins un vehicle equipat i segur. Qualcú s’atreviria a canviar el Clínic de Barcelona per posar-lo a les afores pel tema ambulàncies?

8è Diu el PP que no té dubtes de la ubicació que proposa però admet que està negociant amb la Parròquia seriosament per adquirir la Salle. Per què aquest doble joc? Admet en privat que la Salle és una bona opció però en públic ha d’aparentar una altra cosa? Els ciutadans no són la claca d’una comèdia.

9è Diu el PP que a la Salle no hi hauria aparcaments. I per què? Primer haurem d’aclarir que l’aparcament actual és provisional, un favor de la Parròquia de deixar un equipament privat com a aparcament en condicions de precari, sense qualificació legal de cap tipus. Segona, un centre de salut allà és perfectament compatible amb mantenir els aparcaments actuals. Encara més, la zona del costat és una zona pendent de desenvolupar en la qual podria preveure’s l’aparcament més gran que servís a tot el centre del nucli antic.

N’hi ha més. Però l’estratègia que amaga tot açò és una altra. El populisme electoralista tracta els ciutadans de simples, apel·la a les emocions i a pensar poc, i fomenta així la mediocritat política.

Quan els líders confonen l’interès general amb perpetuar-se, empitjoram de cada dia. Es confon el futur personal amb el del poble. Acaba essent evident fins i tot per als devots del líder. I comença la decadència… Ja n’hem passades d’altres. Contra l’electoralisme populista sempre ens quedarà el compromís amb la realitat, per minoritari que sigui.

 

Anselm Barber Luz