ÉS POSSIBLE LA CONVIVÈNCIA ENTRE PATRIMONI I TURISME CULTURAL?

ÉS POSSIBLE LA CONVIVÈNCIA ENTRE PATRIMONI I TURISME CULTURAL?

Entre els mesos d’octubre, novembre i desembre celebrarem les XVIII Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca amb la realització de diferents activitats programades.

Enguany plantejam conèixer la convivència entre el patrimoni i el turisme culturals al segle XXI. Des de diferents àmbits (administració pública, entitats culturals i empreses) s’hi treballa per donar a conèixer el patrimoni cultural de l’illa i aproximar-lo als visitants, tant als turistes com als propis menorquins.

John Armstrong participa a la visita guiada d’Alaior.
Fotografia: Manolo Barro

Si bé és cert que existeixen molts estudis teòrics, també volem conèixer experiències pràctiques sobre la gestió del patrimoni. Un altre aspecte a tenir en compte és com veuen les empreses turístiques el patrimoni cultural. I encara una altra qüestió a debatre ho és el fet que si es potencien les visites culturals, creant una marca turística de cadascun dels nostres pobles, com evitar que s’arribi a la massificació o turistització.

Als convidats els demanarem que ens expliquin com organitzen la seva oferta, com fan arribar la informació als usuaris, quin tipus de visitants atenen i quin percentatge per nacionalitats, com realitzen el manteniment dels equipaments culturals o com resolen la gestió econòmica, entre d’altres qüestions.

Quan llegeixin aquest article, ja haurem realitzat dues visites culturals, una a Sanitja i l’altra a Santa Margalida des Mercadal. Així mateix haurem presentat les jornades, haurem gaudit d’una visita guiada as Convent de Sant Diego i haurem presentat el llibre Deux ex Petra de Carlos Permuy a la biblioteca d’Alaior.

Encara hi seran a temps de gaudir d’una visita guiada teatralitzada a Alaior o de la presentació del llibre Torre d’en Galmes, adaptat a la lectura fàcil, a la biblioteca de Ciutadella, a càrrec d’Elisabet Serra.

L’acte principal ho seran les comunicacions i ponències que es presentaran els die 25 i 26 de novembre a l’Ajuntament d’Alaior, que tractaran sobre la “Convivència entre patrimoni i turisme culturals al segle XXI”, amb la participació de diferents ponents. Coneixerem l’experiència de turisme cultural a Vilanova i la Geltrú; estudis sobre la situació dels museus i centres d’interpretació a les Balears i a Menorca; ens explicaran l’obertura a la ciutadania de Can Saura; com es gestiona el Museu de Menorca i la pedrera de s’Hostal; o un estudi sobre la turismofòbia a Menorca elaborat per Ruth López, entre d’altres.

A més, el matí del diumenge 27 de novembre gaudirem d’una visita guiada a Cas Comte (Ciutadella) i el capvespre es projectarà el documental “El Premi Sant Antoni, tornant de l’oblit” de Magda Timoner.

En col·laboració amb l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca gaudirem de l’exposició “La verge pelegrina a Menorca” del 16 de desembre al 8 de gener, a més d’una altra presentació d’un llibre a la biblioteca pública i una visita al lloc de Binillobet de la mà de la Cooperativa del Camp.

Com veuen, Menorca disposa d’una gran oferta de museus i centres d’interpretació, dels quals en gaudirem d’uns quants d’ells, per conèixer de primera mà què brinden, com funcionen i qui és el seu responsable.

Miquel À. Marquès Sintes

Centre d’Estudis Locals d’Alaior