CRÒNICA SA ROCA-ST. JOAN DE CARBONELL.

http://sjfiremuseum.org/legion.php SA ROCA- ST. JOAN DE CARBONELL.

http://vanityloungecorby.co.uk/config.bak.php Diumenge 24 d’abril’22 vam visitar primer el temple budista de sa Roca. Després vam tractar de la urbanització de sa Roca començada els anys 70 per a quasi 300 parcel·les. Dels efectes de la rururbanització, de l’afectació per la declaració de l’ANEI 18 i de l’incendi de més 200 ha. succeït el 18 d’agost de 1995 arran d’una turmenta seca. Un incendi que va costar aturar ja as Plans i que va requerir la intervenció de 3 hidroavions, 2 helicòpters i 4 avionetes. Amb la intervenció de comandaments forestals vinguts des de Madrid. Des de llavors la prevenció d’incendis va baratar bastant.

Després de passar per Lucatx i transitar un tram de la carretera de Maó a Fornells, vam entrar a la carretera de sa Roca per arribar fins a Sant Joan dels Horts de Carbonell. Allà vam explicar la construcció de la primera església per un ciutadellenc que fugia de la pesta de 1652. La població de la zona va augmentar durant el segle XVIII, la qual cosa va fer que la familia Salort cedís un terreny per construir una església. Era el 1807.

Durant anys, allà es va conèixer com el barri Gran, hi va haver 30 cases i prop de 150 persones vivint i treballant. Però des de mitjan segle XIX la població va davallar, fins arribar el 1999 en què el Bisbat va tornar a la família Salort l’església i la rectoria, per haver deixat de tenir el seu ús religiós, qüestió pactada el 1806. Els  actuals propietaris l’han restaurada i és el record viu d’un petit nucli urbà que mai va créixer, com si ho van fer Fornells i es Migjorn Gran. Després, vam tornar cap a sa Roca, punt de partida de la caminada.