CAMINADA: SA GRANJA I EL PLA DELS VERGERS DE MÁO

El passat 23 de gener vam començar la jornada al Centre de Capacitació i Experiències Agràries de Menorca (sa Granja), que el proper 4 d’abril celebrarà els cent anys d’existència. Joan Bustamante i Toni Allès ens van explicar quin va ser l’origen de sa Granja, com es va aconseguir el diners i es van establir les tasques de suport tècnic als pagesos.

Altres activitats seves ho són els assajos de conreus (blat i enclóver), una antiga parada de semental, assessorament, cursos, estudis científics, participació a jornades i la formació reglada que des de 1972 ofereixen als joves pagesos.

A continuació ens vam traslladar fins al monument dedicat a Kane, erigit pel governador Eduard Fox i en el qual es fa referència a l’obra de millora feta al camí reial (públic) o camí d’en Kane entre 1800 i 1801.

Des d’allà vam entrar al camí de la Font d’en Simó que ens va dur fins a Son Petit. Pel camí vam veure les casetes típiques del pla dels vergers de Maó, el torrent del Gorg i ens vam aturar a la font d’en Simó on vam explicar dades històriques i el seu ús públic com a font reial que era, fins que es va assecar perquè un veí va fer un pou i hi va posar un motor per extreure aigua.

Des de Son Petit, per la carretera, vam enfilar cap al camí d’Alfavaret a través del qual vam tornar al pla dels Vergers de Maó, bé davant l’ermita de Sant Joan dels Vergers. Allà vam conèixer la història de l’edifici, lligada a la conquesta cristiana de 1287, la seva construcció i manteniment i la festa de Sant Joan, que durant sis segles s’hi va celebrar fins a final del segle XIX. Vam poder visitar l’ermita gràcies a la deferència de la parròquia de San Francesc, una construcció d’estil gòtic, molt senzilla, amb una façana afegida a l’edifici fa un segle enrere. Des d’aquell punt vam tornar als cotxes pel camí Baix Sant Joan.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior