CAMINS DES CASTELL. GENER’20.

Hickory http://larock.co.uk/wp-json/oembed/1.0/embed?url=https://larock.co.uk/case-studies/ EXCURSIÓ PER CAMINS DES CASTELL.

El passat 26 de gener vam poder gaudir de la caminada per diferents camins rurals des Castell. Ens vam trobar a l’aparcament de devora el camp de futbol. Allà ens esperaven Gonçal Seguí i Joan Serra, membres de l’Associació de Veïns des Castell, qui ens van acompanyar tot el matí pels camins des Castell.

 

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

 

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Vam començar la caminada pel camí de sa Verema. Al cap d’un quilòmetre vam arribar prop del polígon industrial, des d’on vam prendre pel camí de sa Torrilla i després pel camí de Rafal, que ens va portar al camí des Garrover Gros.

Va ser en aquest punt on ens van explicar la tasca que havien realitzat per recuperar el pas pes Garrover Gros i Tallacotes. Són dos camins que havien caigut en desús, plens de vegetació i que els voluntaris de l’associació havien netejat al llarg d’un quilòmetre i mig, tallant ullastres i mates, i llevant 47 tones de pedra dipositada al bell mig del camí il·legalment.

Després d’aquella aturada vam prendre pel camí de na Xenxa que ens va portar fins bé davant l’entrada de Trebalúger, on encara hi ha l’edifici de l’antiga escola rural.

Vam entrar a la casolania de Trebalúger, avui convertida en una urbanització, fins arribar al jaciment de Trebalúger. Allà Miquel À. Marquès va explicar què hi podíem trobar: un promontori a sobre el qual s’hi va construir una casa d’habitació pretalaòtica i que, posteriorment, es va paredar al seu voltant donant-li forma de talaiot. En temps més moderns, a la part del seu darrere, s’hi va fer un forn de calç i els calciners van agafar còdols de les estructures talaiòtiques.

Després d’un descans vam partir per dins Trebalúger passant pel camí de sa Torre, on hi vam trobar una torre de defensa que els menorquins usaven per evitar els atacs musulmans i ser capturats i venuts com a esclaus al nord d’Àfrica.

El següent camí que vam enfilar va ser el camí Fosc que connecta amb el camí de Toràixer a Binissaïda. En aquell punt vam observar el centre militar de transmissions de Marina. Des d’allà vam caminar cap el camí dels Horts de Binissaïda fins enganxar amb el Camí de Cavalls que ens portaria a la cala de Sant Esteve.

Des de la cala vam prendre el camí de la cala de Sant Esteve per tornar as Castell. Una caminada d’uns dotze quilòmetres que ens va permetre gaudir dels camins rurals gràcies a la neteja dels camins des Garrover Gros i Tallacotes, feina feta pels voluntaris castellans, tasca la qual si no s’hagués realitzat, avui els menorquins no podríem gaudir d’aquesta passejada de forma circular.

 
Centre d’Estudis Locals d’Alaior