ELS VOLUNTARIS DEL CEL PER ATENDRE ELS TURISTES CULTURALS.

ELS VOLUNTARIS DEL CEL PER ATENDRE ELS TURISTES CULTURALS.

 

Cada any són més els joves voluntaris que s’encarreguen d’atendre els turistes que visiten el nostre poble. El nombre de persones ateses barata d’un estiu a un altre, entre 4.000 i 7.000 persones. Enguany són 20 voluntaris. Són de pobles diferents, especialment d’Alaior i de Ferreries.

Els joves voluntaris del Centre d’Estudis Locals  són els protagonistes de dos fets importants. El primer, l’atenció continuada al llarg de 12 anys a les visites culturals al patrimoni d’Alaior. La seva tasca constitueix una oferta d’estiu que afegeix atractiu a l’estada dels visitants. Poc a poc han fet créixer allò que mostren. Diuen que tenen projectes interessants però que no aconsegueixen reunir els doblers necessaris per oferir encara més atractius, valdria la pena que fossin escoltats per les administracions.
El segon fet important és que aquest model de voluntariat d’estiu per a joves, amb implicacions
experiencials i educatives, s’ha estès. Primer va ser l’Ajuntament de Sant Lluís que ho ha ampliat i
convertit en una oferta pública amb una gran col·laboració de les empreses privades. Enguany s’ha
començat a replicar a Maó, Ciutadella, Ferreries i Alaior.
És una metodologia moderna que fa anys que existeix als països més avançats, que ajuda molt a la
formació de ciutadans implicats. Allò que es va fer per primer cop a Alaior, però que no va merèixer gaire
reconeixement per part de la població local, acaba tornant des de fora com un model d’èxit. Vivim
d’esquena a més petites innovacions que podrien aprofitar-se millor en benefici d’Alaior?

S’encarreguen de les visites culturals a Santa Eulàlia on els visitants poden conèixer els aspectes més rellevants de la història i característiques d’aquell patrimoni i de la mostra d’art sacre de la sagristia. També s’ocupen de les visites al refugis antiaeris. Des de fa uns anys també mostren la casa tradicional del carrer ample. Igualment ofereixen la visita guiada i dramatitzada per la història històrica i el patrimoni cada dimecres. Tenen projectes per ampliar l’oferta des de fa anys però els manquen recursos i possibilitats econòmiques. El CEL va iniciar aquesta oferta amb voluntariat fa 12 anys.

Els joves s’autogestionen en gran mesura, els que porten més anys actuen de formadors i caps dels altres. El CEL els demana correcció, educació i que xalin fent l’activitat. Tenen l’oportunitat de posar en pràctica diferents habilitats que els fan créixer en experiències. Al final de l’estiu obtenen un certificat de la seva tasca de voluntariat que després poden fer servir com a part del seu currículum personal. Aquests certificats cada vegada són més valorats per accedir a llocs de feina, ja que demostren esperit de servei i són experiències que no tots els joves poden aportar.

Els horaris d’atenció a Santa Eulàlia, els refugis i la casa tradicional és de dilluns  a divendres de 10.30 a 13 h i de 18.30 a 20.30h., els dimecres fosquet de 18 a 22h. La visita guiada dels dimecres és a  les 18.30 h i comença davant des Convent.

UN COMENTARI

Entre els mateixos voluntaris ha sorgit un interrogant que volen manifestar públicament. Els crida molt l’atenció que aquesta activitats atregui joves d’altres pobles amb molta força mentre que els joves d’Alaior interessats no siguin els que cabria esperar. Als de fora poble els agradaria que als seus municipis s’organitzàs una oferta semblant.

Voluntaris CEL-005web