CRÒNICA DE L’EXCURSIÓ AL BARRANC DE SON FIDEU.

EXCURSIÓ AL BARRANC DE SON FIDEU.

El passat 24 de febrer, devers cent noranta excursionistes vam partir des de Ferreries cap a Son Mercer de Dalt. A mitjan costa, Anselm Barber va donar una visió global del poble, des dels seus inicis en època talaiòtica, la fundació de Ferreries el 1301 arran de la creació de la parròquia de Sant Bartomeu, la vida rural que va determinar Ferreries durant set segles, l’augment de població i els canvis en la indústria als anys seixanta del segle passat, la vida associativa i la solidaritat dels ferreriencs i el seu tarannà polític.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Gràcies a les propietats de Son Mercer de Dalt, Son Fideu i Son Mercer de Baix vam poder realitzar el recorregut per un paratge preciós i verdós marcat per les tanques de conreu, els barrancs i el terreny de la Menorca del marès.

Des de Son Mercer de Dalt vam prendre per un caminoi cap el barranc de Son Fideu. Vam davallar cap el barranc. Sempre guiats per Francesc Palliser, dinàmic ferrerienc en defensa del camí d’en Kane i bon coneixedor de la zona, ens va explicar on ens trobàvem i la història d’aquell lloc per on caminàvem.

Llavors vam transitar per un tram del barranc de Son Fideu. Prop de les cases de Son Fideu vam recordar com l’Arxiduc Lluís Salvador, fa cent cinquanta anys enrere va trobar aquella zona conreada i molts arbres fruiters sembrats. Avui hi destaquen un bon grapat d’oms. Érem a prop de la mitgera amb es Migjorn Gran i vam parlar del lloc de La Cova, on va néixer Francesc Camps i Mercadal.

El matí assolellat ens empenyia a caminar pels carreranys que ens van permetre pujar cap a Son Mercer de Baix. Just després d’haver passat el casat, ens vam aturar prop del barranc de Trebalúger des d’on vèiem els llocs de Calafi, Son Martorellet i Truvi. Allà vam explicar què es va trobar a la cova des Pas, cova d’enterrament descoberta fa més d’una dècada i quines van ser les tasques laborioses que van haver de superar els arqueòlegs per excavar-la.

Llavors vam tornar cap a Ferreries travessant unes tanques verdes, sembrades i amb un bestiar que ens recorda la Menorca pagesa productora del millor formatge artesà de vaca que es pot degustar.

 

CENTRE D’ESTUDIS LOCALS