DE L’EUROPA AMB FUTUR I DE L’EUROPA DEL RESCLÚS

DE L’EUROPA AMB FUTUR I DE L’EUROPA DEL RESCLÚS

Aquesta foto dels joves voluntaris que s’encomanen d’oferir el patrimoni cultural d’Alaior als visitants, feta en el mateix moment de l’actualitat europea contra els immigrants, em va suggerir una reflexió. El d’un món que comença i el d’un món que decau. Hi ha res més ranci que totes aquestes polítiques nacional- xenòfobes tant de moda ara a Itàlia, però també a Hongria, a Polònia…?

No tenc espai per qüestionar tanta incongruència i fòbia als immigrants, però alguna cosa m’agradaria dir respecte d’una Europa que no és la d’aquests joves. És la decadent que ja va existir. En el segle passat feien nosa les persones amb un tipus d’idees, o de cultura: jueus, esquerrans, gitanos, maçons… Ara sobren els refugiats i els immigrants. Ai els pares de la pàtria de països que han estat origen permanent d’emigrants cap a altres racons del món. Quants milions d’italians han prosperat com a immigrants a Amèrica? Hi ha milers d’hongaresos escampats. Els emigrants polonesos acollits en altres països són també tradició… No oblidem que els immigrants més nombrosos que existeixen són els europeus. Es van fer lloc de males maneres a continents sencers. Hem de recordar els genocidis americans, australians, africans…? No hi ha cap immigració que s’acosti unes dècimes al perill dels colonitzadors europeus en el món.

DSC03584

Fins i tot l’economia ha demostrat que la immigració genera més beneficis que perjudicis. No perdré el temps en tornar explicar evidències a qui necessita viure en la ignorància. Part del benestar de societats avançades com Euskadi o Catalunya es fonamenten en la inclusió dels immigrants, espanyols i estrangers, però també succeeix als països nòrdics o EUA, Canadà… Hem de recordar les èpoques dels immigrants menorquins o espanyols a Alger, Argentina, Suïssa, Alemanya…? Potser bastaria que aquests «immífobs» es mirin al mirall i recordin …

Judicam el present amb esquemes mentals primaris. El gran fracàs d’aquesta Europa és acusar els que són diferents d’allò que és conseqüència de la pròpia impotència. Una economia il·lògica, subjugada al control de minories que dobleguen la democràcia i que posen munts de recursos sobre els milionaris mentre degraden la vida de les majories. La luxúria decadent del capitalisme. Una cultura minoritària per callar les avantguardes intel·lectuals mentre s’alienen les masses amb la cultura-publcitat en un gregarisme pur, per subvertir la democràcia. La massa, desposseïda d’estructures i sabers per canviar res, tanteja la sortida entre el populisme i acusar els immigrants. Gens original, ja va ser així amb el feixisme del segle passat, pur instint. Xenòfobs, «immífobs», sou els sicaris de la «pijoland» neoliberal.

Per un altre costat, la foto d’aquests jovenets irradia alguna esperança. Emanen de la reserva de civilització que són encara els centres educatius, on la igualtat d’oportunitats i de cercar la de resultats són ben vives. Amb quotes de convivència i inclusió molt per sobre de l’entorn social. Escoles on la crítica decanta sense complexos cultura de la bona de la porqueria alienant. Els murs altíssims de l’escola contra els inquisidors neocons i els predicadors de la publicitat alliberen de la decadència prematura els joves. Els influenciadors del sistema ho saben i s’enrabien. Intenten enfondrar el murs però l’escola resisteix. Les escoles tenen l’encomana tradicional de la societat de ser un reducte per a l’humanisme. I fot que els reductes posin en evidència el pensament únic d’encefalograma pla.

La de la foto podria ser una generació d’europeus que no mira orígens ni procedències sinó l’actitud i el saber que cadascú es guanyi. Què aporten els autòctons que no volen saber del seu entorn, perquè estan programats per bavejar davant Telecinco? (Potser el paràsit colonitzador tengui un altre sentit avui).

Europa necessita capacitat, saber, implicació, aquests són els protagonistes del futur i seran d’aquí o seran d’allà, és igual, seran els qui s’adaptin al temps nou. Els sàpiens de l’Àfrica (nosaltres) van substituir els neandertals d’Europa perquè eren molt més capaços de cooperar que uns neandertals aferrats a hàbits i sistemes desfasats.

Les dones i els homes de la foto són voluntaris que el Banc d’Oportunitats del Consell Escolar de Menorca fomenta perquè els joves de l’illa descobreixin un tipus d’oci productiu que emancipa de tanta blederia.

Els joves seran perquè cooperaran en un món on els recursos s’hauran de compartir. El planeta sostenible i en pau necessita de sistemes de pensament que beuen de l’ecologisme, l’economia del bé comú, l’activisme, la participació, de la cultura crítica, de la democràcia real. Res de tot açò és possible asseguts a casa, cal sortir i implicar-se. La vida és sortir a fora i reptar els esdeveniments al costat dels altres, siguin d’on siguin.

(PS: Per cert, Europa era una princesa fenícia.)

Anselm Barber Luz

Centre d’Estudis Locals d’Alaior

www.cestreestudisalaior.org