Xerrada i caminada entorn del naufragi del general Chanzy

Dimecres 14 de febrer. Sala d’Activitats Ciutadanes de l’Ajuntament. 20 h.
Xerrada
El naufragi del General Chanzy al nord de Ciutadella.
Relat amb imatges d’una desgràcia que va copsar Menorca el febrer de 1910
Sergi Cleofé, investigador.
Fòrum 3r Mil·lenni. Associació UNESCO
Diumenge 18.
Caminada
El lloc del naufragi del vaixell General Chanzy
Sa Punta des Llosar, nord de Ciutadella
Sortida amb cotxes des de l’aparcament del Poliesportiu. 9.30 h
CHANZY5

Ara fa 108 anys  del naufragi del vapor francès Général Chanzy de 109 metres d’eslora, que feia la ruta Marsella–Alger, amb 69 tripulants i 87 passatgers a bord, dels quals sols se’n salvà un.

En la fosca nit de tempesta del 9 al 10 de febrer de l’any 1910 el vaixell va perillar contra els penya-segats del nord de Menorca, concretament a sa Punta des Llosar, a poca distància de punta Nati.

Aquesta ressenya és de Sergi Cleofé, estudiós del tema.

Són molts els naufragis que han tingut lloc a les costes de Menorca, però el que més repercussió ha tingut tant a nivell local com internacional és sens dubte el naufragi del Général Chanzy. Un fet horrible que encara perdura en la memòria de bona part de la societat menorquina actual.

Existeixen moltes imatges sobre la tragèdia, fet que deixa palesa la seva transcendència a l’època. A banda de la seva importància a nivell històric, el testimoni fotogràfic ens mostra com eren la vida i les costums a l’illa fa cents anys enrere.

El vapor Général Chanzy va salpar del port de Marsella el dimecres dia 9 de febrer de 1910 en direcció a Alger. Portava prop d’un centenar de passatgers, sense comptar la tripulació. Al poc temps d’haver sortit, el mar va anar embravint-se a causa d’una forta tramuntanada.

Cap a les quatre o les cinc de la matinada del dijous dia 10, hom va notar una forta fregada als costats o davall del buc. La coberta era escombrada per grans onades, les quals van arrencar la barana, enduent-se les persones que s’hi havien agafat. Les calderes van explotar i el fustam del vaixell va volar en trossos.

L’únic supervivent, el jove Marcel Baudez, va tirar-se a l’aigua amb la intenció de salvar-se nedant cap a terra, però va ser escopit per la força d’una gran ona cap a una cova del penya-segat. Va romandre allà tot el dia 10.

A l’alba del dia següent, el divendres dia 11, el supervivent va poder escalar el penya-segat, d’uns 50 metres d’alçada, amb molts esforços. Sobre les 8:30 h del matí va arribar, descalç i amb mal aspecte, al lloc de Son Escudero, on va demanar quelcom per menjar. En veure que l’amo no entenia el francès, va agafar un tros de carbó de la xemeneia i va dibuixar a la paret un vaixell que naufragava i les paraules “100 hommes morts”.