SOBRE LA DARRERA PROPOSTA DELS HOTELS DE SON BOU.

SOBRE LA DARRERA PROPOSTA DELS HOTELS DE SON BOU.

El Centre d’Estudis Locals vol fer els següents comentaris sobre la proposta d’aquests dies, per si poden servir a l’opinió pública.

 • La proposta és que l’Ajuntament concedesqui la llicència per fer la reforma prevista: mantenir l’estructura de les 12 alçades i després Melià presentarà un compromís per rebaixar-les en el futur.
 • No hi ha una proposta formal escrita, segons el mateix Ajuntament. Molt precipitat pel tipus d’empresa que és.
 • El que proposen a canvi de la llicència és una modificació inevitable en el futur. Lògicament d’aquí a unes dècades s’haurà de fer per voluntat pròpia o per coherència amb les normes urbanístiques de llavors, que difícilment podran consentir aquest tipus d’impacte.
 • Per què aquesta proposta ara? S’hauria pogut presentar des del principi, fa mesos. O fins i tot hauria estat molt elegant presentar-la un cop obtinguda la llicència, amb un gest de complicitat amb la societat menorquina.

playa-de-son-bou

 • És curiós que aquesta proposta de negociació transcendesqui immediatament als mitjans, sense concretar, sense cap tipus de cautela abans d’entrar en la negociació dels continguts.
 • Precisament just abans que els serveis tècnics acabin d’informar els propers dies sobre la viabilitat legal de la reforma.
 • És curiós que el PP plantegi d’urgència una moció ara amb la voluntat de pactar, i no mesos enrere. Tan mateix, si s’ha de concedir la llicència abans de negociar, aquesta moció no té caducitat.
 • Els assessors de Melià són molts, professionals i no fan res sense sentit. Saben que el seu projecte coixeja. També saben que els serveis tècnics i jurídics municipals són determinants. El vistiplau de l’equip del PP el suposen per descomptat, però no poden ignorar un informe dels juristes i tècnics que no sigui favorable.
 • Els tècnics i els juristes municipals poden tenir dubtes. Oposar-se a una empresa així, amb un projecte que compta amb moltes complicitats a favor, no és fàcil per als tècnics. Si entorn del projecte hi ha una proposta de l’empresa que manifesta que tan mateix ells mateixos corregiran el seu defecte principal amb el temps; que hi ha un consens polític a favor; si hi ha un bon ressò mediàtic per aquest pacte; llavors als tècnics els pot costar més resistir-se.
 • Els assessors de Melià saben que un cop obtingut el vistiplau tècnic, la cosa està solucionada. Saben que hi haurà recursos d’entitats com la nostra, però que difícilment podrem mantenir un plet legal de llarg recorregut perquè no tenim doblers per fer-ho, i avui el sistema judicial reformat encareix moltíssim la justícia per a l’altruisme.
 • Però Melià Hotels i el PP d’Alaior no haurien de menystenir la ciutadania de Menorca. Gràcies a la democràcia educativa i al compromís social, som milers els menorquins que sabem llegir entre línies i que no acceptam que ens manegin tan fàcilment. I que farem de notaris del que succeesqui per a uns i altres.
 • Deixem que cadascú faci la seva feina. Que els assessors de Melià vetllin per la seva empresa. Que els polítics del PP facin el que saben fer. Que els tècnics vetllin per l’interès comunitari . I que els ciutadans defensem el dret  que no ens manipulin.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior

www.centreestudisalaior.org