RESUM CAMINADA STES. EULÀRIES, DESEMBRE’17

enharmonically Excursió a les santes Eulàlia behaviorally i santa Eularieta

El passat 17 de desembre vam fer una excursió interessant. Vam partir des de dalt Sant Pere Nou, vam anar pel camí vell del Toro fins a Las Vegas. Des d’allà, i pel camí d’en Kane, vam caminar fins als llocs de Santa Eulàlia de Dalt i Santa Eulàlia de Baix. Aquests dos llocs, juntament amb Son Alzina i Ses Rambles, són conreats per TAVEMA.

Allà, en Tóbal ens va explicar la gestió de la terra que se’n fa, amb el conreu de tanques per a pastura, i d’altres per a farratge que després és segat i venut entre els pagesos interessats.

Disposen de vaques per a carn, que són engreixades en aquests llocs, tot i que fa un parell de setmanes van ser traslladades a la zona de Binixems, on la mateixa empresa té llogada la terra d’altres quatre llocs on el bestiar pastura fins a l’estiu, moment en què després tornarà a la zona de les santes eulàlies.

Aquest sistema fa que es conreï la terra llogada, alhora que l’empresa dona treball als seus tractoristes i personal del taller, especialment durant els mesos de manco treball.

DSC01908

Després de gaudir d’aquesta interessant experiència, vam caminar fins a la casa de colònies de Santa Eularieta, avui gestionada per INJOVE (Institut de la Joventut de Menorca). En vam visitar les instal·lacions i vam veure quines són les condicions d’habitatge. Allà mateix explicàrem com, al principi, Santa Eularieta havia estat adquirida pel Consell de Menorca per emplaçar-hi l’abocador de l’illa, avui obert a Milà. Fou gràcies a la iniciativa ciutadana dels alaiorencs, que es va fer una recollida de signatures per evitar que es destinés a aquell ús. Si açò s’hagués produït hauria esdevingut un desastre mediambiental, perquè en aquesta zona forma part de l’aqüífer del migjorn, el més gran de l’illa, cosa que n’hauria provocat la contaminació per lixiviats i la impossibilitat de proveir-nos d’aigua potable.

Després d’aquest intent, es va parlar de fer-hi una casa d’oficis als anys noranta, que tampoc va fructificar, i finalment es va obrir com a casa de colònies. Qui estigui interessat en el seu ús, pot consultar la pàgina web d’INJOVE, a on hi trobarà tota la informació, cost i dates en què es pot usar. Vam tornar a Alaior pels camins d’en Medina i de Biniguarda Vell des Migjorn Gran.