CICLE DE XERRADES SOBRE LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ.

UN CICLE DE XERRADES SOBRE LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ.

Menorca per la Democràcia convida grans experts.

La vulneració de drets fonamentals i l’ús partidista que ha fet el Govern Central de la Constitució va moure el col·lectiu Menorca per la Democràcia a encetar diferents accions per retornar els drets a les persones que els han perdut injustament i per exigir el funcionament democràtic de totes les institucions. Però la seva reivindicació va més enllà, consideren que la Constitució del 78 ja no respon a l’interès general com seria necessari sinó que avui està sotmesa a l’aprofitament que en fan les classes dirigents al seu favor, mentre que s’han abandonat molts dels drets que han de servir a la població en general.

Els components de la plataforma s’hi han aplegat de forma completament individual, en qualitat de ciutadans. La plataforma és independent de qualsevol altre col·lectiu i partit polític.

Han programat un seguit de xerrades i debats amb personatges de relleu que portaran a Menorca les seves tesis sobre diferents aspectes del bon funcionament democràtic. Un cicle que presenten així: “Un cicle de xerrades sobre actualitat i cultura política. El context polític actual de l’estat espanyol, marcat per la crisi territorial, la corrupció institucional i l’elevada taxa de pobresa, demanda urgentment d’una resposta ciutadana. Per aquest motiu, és necessari una anàlisi profunda de la realitat, perquè els ciutadans tinguem més elements per comprendre críticament aquesta realitat i disposem de més eines a l’hora d’incidir en la transformació de la societat. Per això, volem portar a la societat menorquina l’anàlisi i el debat que es produeix en altres territoris de l’estat i en l’acadèmia, de la mà d’analistes altament qualificats i amb coneixement de causa d’aquesta actualitat. Pretenem, doncs, propiciar espais de debat ciutadà per elevar la nostra cultura i capacitat sociopolítica.

Pis-Per.

AGENDA DE XERRADES

01/12/17 Presentació del diari La Jornada. Laia Altarriba. Resumidament la seva aportació va anar respecte de la funció de la premsa independent. Avui la gran premsa està al servei dels interessos econòmics dels poders més grans, d’aquesta manera es manipula l’opinió de la ciutadania per alienar-la i sotmetre-la a la voluntat d’aquests poders. Laia Altarriba va exposar l’exemple d’un nou diari que ha nascut de la iniciativa de periodistes professionals que per mitjà d’una cooperativa editen un diari amb capçaleres a Catalunya, País Valencià i Mallorca. Es va analitzar amb ella la possibilitat de fer alguna cosa semblant a Menorca.

15/12/17 El Règim del 78. La constitució a debat. Joaquín Pablo Urías. Catedràtic de dret constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional. Va exposar entre altres coses l’evolució de la Constitució del 78 i com la seva part més progressista havia estat purgada per la interpretació conservadora que s’ha anat implantat per la via de les sentències judicials. Per entendre-ho cal tenir present que els jutges són assignats als càrrecs claus per un sistema que els acaba fent dependre sempre del PP i del PSOE. A més l’accés a la carrera judicial a Espanya està condicionat per un mecanisme que pràcticament només poden sostenir aspirants amb molt de poder econòmic, perquè exigeix molts anys d’estudi i d’oposició amb preparadors personals, que són altres jutges. Per açò la gran majoria de jutges espanyols pertanyen a les classes benestants i molt relacionats entre ells mateixos. Aquests jutges, encara que sigui amb bona intenció, han acabat interpretant la Constitució segons els seus valors i la ideologia conservadora, amb la qual cosa han deixat fora de la protecció de la llei valors importants per als col·lectius de persones distants dels plantejaments ideològics d’aquesta elit social. Açò ha distorsionat la validesa general de la Constitució del 78.

19/01/18 Cultura, política i canvi: una defensa de les institucions excèntriques. Jaron Rowan. És investigador cultural, escriptor i professor. Ha estat cofundador de YProductions, integrant del Free Culture Forum i actualment és cap del departament d’art a BAU, el Centro Universitari de Disseny de Barcelona. És autor, entre d’altres llibres, de Emprendizajes en Cultura i La tragedia del Copyright .

16/02/18 Javier Pérez Royo. És catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla. Va ser membre de la Comissió Redactora de l’Estatut d’Andalusia, i participà també en la redacció de l’Estatut de Catalunya del 2006. És autor, entre altres obres acadèmiques, de La reforma constitucional inviable. És un prolífic comentarista de l’actualitat política.

06/04/18. Democràcia neofranquista i règim del 78. Ricardo Romero de Tejada. Sociòleg i politòleg, és actualment analista polític. Va ser director de Estudios Socio-políticos del Institut Gallup, i professor associat de sociologia a la Universidad Carlos III . Ha publicat, entre d’altres, el llibre Por qué hemos llegado hasta aquí, sobre la qüestió catalana.

27/04/18 Andrés García Berrio. Advocat especialista en dret penal, drets humans i litigi estratègic. És codirector del Centre per la Defensa de Drets Humans Irídia, un col·lectiu multidisciplinar que treballa en defensa dels drets humans.

Per confirmar data. Gerardo Pisarello. Doctor en dret i professor de dret constitucional a la Universitat de Barcelona. Actualment és tinent batlle per Barcelona en Comú a l’Ajuntament de Barcelona, i dirigeix l’àrea de Treball , Economia i Planificació Estratègica. Ha publicat, entre d’altres llibres, Procesos constituyentes. Caminos para la ruptura democrática.