Molta concurrència a la visita dels betlems. Bon Nadal

Dimarts dia 26 de desembre de 2017 el CEL va dur a terme la visita als betlems d’Alaior. Entorn de 120 persones d’Alaior i d’altres llocs de Menorca van voler seguir les explicacions. Va començar a les 18 h en què vam visitar el de la Salle, muntat a l’església de Gràcia i vam acabar a les 21 h que vam visitar el de ca n’Àngel a la plaça Nova. En el de la Salle, en Bernat Pons va recordar que enguany era el 100è aniversari que el món de la Salle organitza aquesta activitat nadalenca. Enguany han intentat recuperar el màxim de l’esperit d’aquell temps amb les figueres més antigues i les formes més clàssiques, vertaderament espectacular.

visita betlems'17 1web

 

Després vam anar a l’església de Sta. Eulàlia on en Nito Mercadal va explicar el sentit del muntatge. Han fet servir la forma de caixó de betlem popular, les  figures del naixement són aprofitades que han confegit a partir de trossos. El Bonjesús i l’ase i el bou són els originals del naixement franciscà des Convent. Han aprofitat dos fragments del retaule incendiat de Sta. Eulàlia els anys 60 per decorar el caixó. El conjunt presenta un acabat molt barroc, com molts dels betlems d’antic.

vista betlems'17 2web

Vam continuar cap al betlem de l’Ajuntament ubicat a la cotxeria de davall les antigues escoles des Ramal. Fet també per n’Àngel, que a més del de ca seva s’encarrega del municipal des de fa uns anys. Destaca la tècnica constructiva molt original, amb fulls de diari remullats amb guix i pintats de solatges de cafè, amb què aconsegueix una reproducció espectacular de les formes naturals de les roques.

visita betlems'17 4web

 

Després de les explicacions de n’Àngel, ens vam repartir per grups i vam visitar els domicilis particulars de ca na Niní ( Sant Diego Vell),  Ca n’Anna i na Kai ( Bassa Roja), ca na Dolors i en Nito ( es Carreró) i ca n’Àngel ( plaça Nova).

A ca na Niní vam poder gaudir de tota l’ambientació de la casa amb diferents racons amb arbres, naixements i detalls nadalencs, tot perfectament posat i amb molt bon gust.

A can Nito i na Dolors ens van oferir el seu betlem entranyable, de formes de tota la vida, tot ben col·locat, de mil escenes de la vida dels  pastors i de la natura que envoltà l’arribada de Jesús.

A ca n’Anna i na Kai ens va sorprendre un betlem molt gros, minuciós, amb moviments i amb una riquesa de llums que aporta quasi una vida real a totes aquells racons i moments que semblen que viuen més enllà de la mirada de l’espectador.

Vam acabar a ca n’Àngel, que ha tornat a omplir l’habitació de la casa amb enfronts populars integrats en estructures rocoses noves cada any i que són els resultat de la creativitat i la improvisació en manejar aquesta tècnica pròpia que hem explicat. Fa betlems des del 5 anys, acumula una experiència que tots voldríem més estesa per tal que no es perdi aquesta tradició creativa.