COOPERAM PER ATENDRE ELS VIATGERS, ARA AMB UNA CASA TRADICIONAL

Cooperam per atendre els viatgers, ara amb una casa tradicional. (CEL)

L’ALAIOR DELS QUI COOPEREN . Hi ha iniciatives que són beneficioses per a tothom però que difícilment poden sorgir de les empreses ni de els administracions públiques. Però sí, molt dignament encara, de l’altruisme i del compromís.

cambra principalWEB

Què pot oferir Alaior als viatgers que els agrada endinsar-se en el lloc que visiten? Entemem el turisme com la comunicació entre les persones que desitgen gaudir d’indrets no habituals i els espais que els ofereixen els autòctons que els acullen. Per açò ja fa 10 anys que hem posat en valor el patrimoni, la tradició i la història per comunicar com és aquest lloc i els seus habitants. Els nostres voluntaris, jovenets i jovenetes de diferents pobles, s’encarreguen en un projecte d’aprenentatge i servei, de fer d’amfitrions d’una oferta que no tindríem sense ells.

 

LA CASA TRADICIONAL. Enguany hem afegit dos components més dels quals estem molt contents. Es tracta de la visita d’una casa tradicional. Mostram als viatgers una casa recuperada i muntada com seria habitual en les primeres dècades de 1900. Conèixer l’estructura, els materials, la decoració, el mobiliari permet llegir tot allò que la va fer possible. Una casa comunica sobre valors estètics, sobre creences, sobre solucions tècniques, de l’economia en que s’erigí, i molt més.

Ha estat possible especialment perquè la seva propietària, na Cati García Quetglas, va tenir el gust de restaurar-la preservant allò de singular que la conformava. A més a més, na Cati ha tingut la gentilesa de cedir-nos-la perquè el nostre col·lectiu l’empri per mostrar-nos a través d’ella. Però la nostra iniciativa és coral, com quasi sempre, i n’Esperança Petrus i en Joan Mercadal hi han afegit el seu saber, bon gust, i alguns objectes de mobiliari. Na Cia Pons Olives ens ha donat alguns bons consells. La família de Gabriel Llambias ens ha cedit objectes que ajuden a ambientar les estances. N’Amanda Tuckett ha traduït amorosament els texts a l’anglès i els nostres joves voluntaris la custodien i la gestionen.

estable 1WEB

LES PARETS DE SANTA EULÀLIA PARLEN. Un segon projecte d’enguany és l’explicació del temple de Santa Eulàlia per mitjà d’audioguies amb sis idiomes. Un petit recorregut per 10 punts que transmeten als viatgers el sentit de l’immoble en la història de la localitat. En aquest cas el cor d’implicats que l’ha fet possible són les traduccions de Sabi Llambias, Nelson Piquet, Inés Riudavets, Chinca Pujol i Amanda Tucket. El contingut és un resum d’aportacions de Domènec Enric, Pere Oleo, Guillem Sintes, Miquel À. Limón, Miquel À. Marquès, Elena Sintes i Gabriel Julià.

PERSONATGES ALS TÚNELS. També hem aconseguit que una família de tres maniquins representi la població que es refugiava dels bombardeigs. L’Ajuntaments ens va pagar les figures, Càritas local les ha vestides i en Jaume Tanus les ha retocades dels colors adients.

EL QUE JA TENÍEM. Al mateix temps continuam amb l’oferta dels darrers anys: visita diària al túnels, visites guiades del dimecres pel patrimoni i la història, i visita guiada els dimarts i dijous per la tradició artesana i industrial.

En definitiva les nostres són iniciatives humils, com els nostre recursos. Però també ens agrada que siguin senzilles perquè ens preocupa l’eficiència.  Alhora són grans per tot aquest altruisme que fa possible aquest model d’emprenedoria social, que afegeix valor al bé comú.

Si veniu a conèixer-ho, no espereu luxes ni brillantors, però us garantim el petits plaers de l’aventura dels bons viatgers i de qui té desig de saber.