El CEL opta al premi Recercat

 

El Centre d’Estudis Locals d’Alaior enguany opta al premi Recercat, en la modalitat d’entitat cultural. El CEL és adherit a l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), una entitat privada el patronat del qual és format per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Generalitat de Catalunya. L’institut Ramon Muntaner convoca des de 2005 els premis Recercat, en el marc d’una jornada de cultura i recerca local que té lloc en la capital de la cultura catalana i té com a objectius: donar a conèixer a la societat l’activitat dels centres i instituts d’estudis; facilitar l’accés a allò publicat pels centres; i fomentar el contacte entre els centres de diferents territoris. També es reconeix la tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la posterior divulgació, així com reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis. Enguany, l’Institut Menorquí d’Estudis ha proposat a l’IRMU la candidatura del CEL als VIII premis Recercat que, per la seva trajectòria cultural, el considera mereixedor d’aquesta distinció, presentant un dossier dels treballs i publicacions fets pel CEL. El resultat d’aquesta nominació es coneixerà aquest proper dissabte, en el marc de la vuitena edició de la Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, que es durà a terme a Tarragona, capital de la cultura catalana 2012.

 Sobre els mèrits del Centre d’Estudis Locals d’Alaior (CEL), volem destacar que treballa en l`àmbit de la recerca i difusió del coneixement des de l’any 2000. Ha fet 12 exposicions, algunes de pròpies i altres per entitats; 15 catàlegs i llibres, 2 vídeos per a exposicions i 3 de temes singulars. Des de 2004, amb les Jornades de Patrimoni Cultural es defensa i difon el patrimoni, el turisme cultural i la difusió del coneixement entre la ciutadania.

Ofereix visites guiades a Alaior i Es Migjorn Gran. Ha organitzat més de 20 conferències i ha fet estudis sobre els joves, l’energia fotovoltaica o l’educòmetre. Quan els ho han demanat, s’han redactat informes tècnics sobre Alaior i el seu àmbit.

El CEL va fundar i gestionar el casal de joves es Bot, impulsà un servei d’aval de lloguers i inicià una cooperativa d’habitatge. Creà comissions tècniques per tractar temes com l’accés a l’habitatge, l’Agenda Local 21, el PGOU, les aigües pluvials i el catàleg de protecció de patrimoni. Han transcrit llibres d’actes municipals.

Sobre Sant Diego, organitzà actes per recuperar el convent franciscà: taules rodones, un concert de s’Albaida, creà un equip per optar a redactar el Pla director del Convent i treballa en millorar el projecta d’obra actual, tot i que l’obra resta aturada. L’any passat va iniciar el projecte Lô per venir, que té per objectiu dibuixar quin Alaior es vol per a les dues pròximes dècades.

df