I2 Camí de sa Beguda i des Banyer. Ses Quatre Boques

Punt de partida i d’arribada: Llevant del casc urbà. L’itinerari comença a la connexió entre l’avinguda de la Indústria del polígon i la carretera C-721.

Distància aproximada: Camí de Sa Beguda (2 trams) 263 mts. + 434 mts.; Camí des Banyer 485 mts.; Ctra. Alaior – Cala’n Porter; 460 mts.; Camí de Llucassaldent 200 mts.; TOTAL APROX. 1 quilòmetre 842 metres.

Durada aproximada (a peu): 30 minuts.

Paviment: 18% terra ; 82% asfalt. 

Altitud màxima: 118 metres a la zona coneguda com les Quatre Boques on conflueixen els camins de Sa Beguda, des Banyer i de s’Atalaia.

Altitud mínima: 102 metres. Davall el pont que fa la carretera general sobre la carretera de Cala’n Porter.

Desnivells importants: Aquest recorregut no presenta cap pujada o davallada considerable a tenir en compte.

Dificultat: Molt fàcil, recorregut força planer per camins ben delimitats.

Ciclabilitat: 100%.

Punts negres: Perill de trànsit rodat. Sobre el croquis apareix el símbol d’exclamació dintre del triangle.

Béns etnològics: Paret seca amb acabament d’esquena d’ase, botadors, sistemes de recollida d’aigua de la teulada a la cisterna, aljubs o cisternes, eres, barraques de porc, quadres, bouers, garita, molí fariner, etc.

Descripció:

Com que en aquest itinerari conflueixen diferents camins, es podrien triar diferents alternatives. En aquest cas iniciarem el recorregut des del polígon de la Trotxa quan l’avinguda de la indústria accedeix a l’antiga carretera de Maó (C-721).

Travessant la carretera C-721 hi ha el camí de sa Beguda que es troba senyalitzat i està asfaltat. Just comença farem una petita pujada i passarem per algunes cases i estàncies tot i que el que predomina són les tanques. Passarem devora una petita quadra en desús i a una de les cases podrem veure com mantenen penjades a la façana algunes de les eines i elements que s’empraven al camp com algunes forques, un bast, un eixanguer, etc.

Arribarem a la zona anomenada les Quatre Boques a on hi ha un dipòsit d’aigua. Aquí se’ns presenten 4 possibilitats. Just a mà esquerra hi ha un camí de terra que és el de s’Atalaia que si el seguim no trobarem sortida perquè ens duu a l’estància del mateix nom. El següent camí a mà esquerra és el des Banyer i també és de terra. Anirem per aquest camí deixant el dipòsit d’aigua a la nostra dreta. Els altres dos camins estan asfaltats i són la continuació del camí de sa Beguda i l’altre és el sentit contrari del que fem ara, el camí des Banyer que també ve de la zona del polígon.

Després d’uns 100 metres trobarem una altra quadra en desús i pocs metres després passarem per una casa on hi ha diferents elements etnològics propis del camp menorquí; bouers, era, cisterna, barraques, etc. Després d’aquesta casa el camí torna a estar asfaltat però només en un petit tram i passarem per davall de la carretera Me-1. Després continuarem per un caminoi estret entre vegetació fins que arribem a la carretera de Cala’n Porter.

Arribats a la carretera hem de continuar per la nostra dreta en direcció cap al poble. S’ha d’anar alerta amb el trànsit! En els primers metres la carretera discorre entre tanques però a mesura que ens atraquem de nou a la Me-1, que tornarem a passar per davall, trobarem a banda i banda del recorregut diferents cases, estàncies i hortals.

Travessarem els accessos a la carretera general i poc més de 100 metres després arribarem a l’encreuament amb el camí de sa Beguda per on havíem iniciat el nostre recorregut. A mà dreta aniríem a l’inici passant pel club de tennis. Continuarem girant a mà esquerra fent una petita pujada passant per diferents hortals i casetes d’eines fins arribar a un parc.

Continuarem per la vorera que hi ha a la nostra esquerra deixant de banda un accés privat i en aquest tram que ens duu fins a l’escola nova podrem veure dues eres, una cisterna, una garita i l’estructura d’un molí fariner.

Arribarem al Camí de Llucassaldent, que està asfaltat, i girarem a mà dreta vorejant l’escola per entrar de nou al poble.

Camins: C28, C44.